Претрага
Close this search box.
нови сад

Objavljeno:

01/01/2022
Novi Sad ušao u godinu titule Evropske prestonice kulture
01/01/2022

Novi Sad je, uz program inspirisan prvim počasnim građaninom tog grada, Nikolom Teslom, zakoračio u godinu kada je i zvanično Evropska prestonica kulture, a centar evropskog kulturnog života u narednih 365 dana biće upravo u Srbiji i Srpskoj Atini.

Novosađani i njihovi gosti sinoć su, u okviru Dočeka, osvetlili svoj grad, simbolično spojili dve obale Dunava i zajedno sa umetnicima doprineli kreiranju jedinstvenog audio-vizuelnog i svetlosnog sveta stvorenog u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave, baroknom dragulju grada, obnovljenom nakon tri veka. Predstavu „Tesla izumetnik”, reditelja Nebojše Bradića, izvedenu na jednom kraju mosta Duga i svojevrsnu Teslinu svetlosnu galeriju u Podgrađu, povezali su upravo sugrađani, turisti, umetnici i performeri, povorkom koja je simbolički predstavila krilaticu projekta Evropske prestonice kulture koja glasi „Za nove mostove”.

Otvaranje Tesline svetlosne galerije, umetničkog i produkcijskog poduhvata, kao i performans „Svetlost”, bilo je jedinstvena igra svetlosti, pokreta i zvukova kroz različite audio-vizuelne tehnologije osvetljenja, uključujući 3D projekcije, što je ostvareno kroz povezivanje evropskih, regionalnih i domaćih, renomiranih i mladih umetnika – dr Alberto Novelo, Ivan Marušić Klif, dr Petko Tančev, dr Milica Stojšić, koreografkinja Staša Kukić, kompozitor Miroslav Novakov, studenti Scenskog dizajna, kao i Nipplepeople, Đorđe Miljenović, Noise Destruction, Kanda Kodža i Nebojša, Elektro Guzzi, DJ Dark Angel.

Teslina svetlosna galerija traje još danas

Dr Alberto Novelo i Ivan Marušić Klif, prvog dana 2022. godine udružuju svoje umetničke snage, tačno u 17 časova, kada će Petrovaradinska tvrđava postati platno na kojem će slikati svetlosnim snopovima i laserima, formirajući nesvakidašnju digitalnu projekciju za publiku koja će moći da uživa u pogledu sa Keja, kod Spomenika žrtvama racije. Njihov umetnički rad uključiće i publiku, koja će, na kraju njihovog performansa, imati kontrolu nad laserima kako bi direktno doživela crtanje svetlom na Petrovaradinskoj tvrđavi.

Podgrađe Petrovaradinske tvrđave i večeras će biti mesto posebnog audio-vizuelnog događaja, pa ćemo tako na bini kod Beogradske kapije, u 21 čas, uploviti u upečatljivu kombinaciju muzičkih žanrova, koju nam donosi Minilinija, sjajna sinergija članova poznatih beogradskih bendova, dok će u 23 sata scenu preuzeti austrijski elektro duo Kruder i Dorfmajster.

„Nastup na posebnim lokacijama je oduvek bio deo K&D koncepta. Poslednjih godina smo pažljivo birali mesta na kojima sviramo – izvanredna mesta u kombinaciji sa dobrom muzikom – to je savršeno. To takođe produbljuje iskustvo za publiku i jednostavno se osećate drugačije nastupajući na istorijskom mestu. Sjajno je započeti novu godinu sa odabranim K&D zvukovima u novoj Evropskoj prestonici kulture”, kaže austrijski duo pred večerašnji nastup, koji stižu u saradnji sa Austrijskim kulturnim forumom.

Ulaz je i večeras slobodan, a za posetioce će u Podgrađu biti obezbeđeni punktovi sa pićem i hranom novosadskih ugostitelja, kao i mobilni toaleti.

Partner Tesline svetlosne galerije je kompanija NIS.

Podsećamo, saobraćaj na mostu Duga i na delu Bulevara Mihajla Pupina, biće normalizovan danas, posle 17 časova, dok će privremena zabrana saobraćaja u Podgrađu biti na snazi do sutra, 2. januara u 20 časova, nakon čega se saobraćaj vraća u normalu.

Svečano otvaranje Evropske prestonice kulture 13. januara

Zvaničan početak godine titule Evropske prestonice kulture u Novom Sadu biće 13. januara, za kada je zakazano svečano otvaranje „Zenituem :: 2022”, u režiji slovenačkog avangardnog umetnika Dragana Živadinova i to na glavnom gradskom bulevaru, kod Banovine, kao i nesvakidašnja izložba „Vreme i vaseljena”, umetnika dr Dušana Jovovića i dr Aleksandra Petrovića u Studiju M i koncerti evropskih, regionalnih i domaćih umetnika na više od 40 lokacija širom grada. Programi u okviru Dočeka planirani su i 12. kao i 14. i 15. januara.

Više informacija o Dočeku možete pronaći na zvaničnom sajtu Dočeka.

Srećna Nova godina, hvala vam!

Foto: Vladimir Veličković, Marko Pudić

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.