Претрага
Close this search box.
svetlosne instalacije na tvrđavi

Objavljeno:

30/12/2021
Doček Nove godine u Podgrađu: program, satnice, mapa i detalji proslave u Novom Sadu
30/12/2021

Novi Sad kao Evropska prestonica kulture dočekuje novu 2022. godinu uz nesvakidašnji umetnički i produkcijski program koji će osvetliti barokni ambijent Podgrađa Petrovaradinske tvrđave.

U odnosu na prethodne godine, Novi Sad pravi iskorak i kada je u pitanju sama lokacija Dočeka. Novosađani i njihovi gosti će 31. decembra u 20 časova i 22 minuta imati priliku da pogledaju deo predstave „Tesla, izumetnik” reditelja Nebojše Bradića, u izvođenju ansambla Drame Srpskog narodnog pozorišta kod Varadinskog mosta tzv. „Duga”, nakon čega će publika biti pozvana da u svečanoj povorci pređe most do Tesla – svetlosne galerije koja će se nalaziti u Podgrađu, gde će se nastaviti priča o čoveku koji je osvetlio čitav svet.

Doček 2022. u Novom Sadu:

Teslinu svetlosnu galeriju otvoriće priča o Teslinom životu. O njegovom odnosu prema svetu i dostignućima ispričaće je na jedinstven način, kroz savremene umetničke izraze i tehnologije, bugarski multumedijalni umetnik dr Petko Tančev, italijanski umetnik dr Alberto Novelo, hrvatski umetnik Ivan Marušić Klif, koreografkinja Staša Kukić, kompozitor Miroslav Novakov, studenti scenskog dizajna sa Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, kao i koordinatorka projekta dr Milica Stojšić.

Nakon otvaranja, kroz čitavo Podgrađe do Beogradske kapije, publika će moći da otkrije i druge sadržaje kao što su laserski performans italijanskog umetnika Alberta Novela „See the Sound and Hear the light” na Trgu Prote Mihaldžića koji će početi u 23 časa i 15 minuta, dok će na samom ulazu u Trg biti postavljena interaktivna instalacija hrvatskog umentnika Ivana Marušića Klifa „Kinetic Rescanning” u okviru koje će publika moći da istraži interakciju svog pokreta sa zvukom i slikom. Kod same Beogradske kapije u tunelu nalaziće se rad svršenih studenata scenskog dizajna sa Fakulteta tehničkih nauka – „SvetLOST” koji se bavi svetlošću kao životnom energijom, ali i fenomenom svetlosnog zagađenja.

Takođe, publika će na nekoliko bina u Podgrađu uživati u muzičkim nastupima, pa će tako DJ Dark Angel nastupiti u 22 sata na glavnoj bini ispred Beogradske kapije, a nakon nje i Noise Destruction na istom mestu u 23 časa i 15 minuta.

Takođe, na velikoj sceni smeštenoj na Trgu Prote Mihaldžića od 22 sata publika će slušati Elektro Guzzi, a od 23.45 Nipplepeople.

Na maloj sceni u Štrosmajerovoj ulici nastupiće Kanda Kodža i Nebojša dok će u 23.30 svoj koncert početi Đorđe Miljenović.

MAPA TLG: www.docekns.rs/mapa/

Posetioce u ponoć očekuje vatromet koji će biti sinhronizovan sa video-projekcijama, rasvetom i laserima i to na dve lokacije – kod Beogradske kapije, kao i na jednoj od terasa Petrovaradinske tvrđave, za Novosađane koji ponoćni spektakl prate sa novosadske strane.

Priča o Tesli i njegovim idejama, započeta predstavom, pa nastavljena kroz otvaranje Tesline svetlosne galerije, a slavljena kroz umetničke radove i scenski dizajn za umetničke događaje, završava se 1. januara na Keju žrtava racije uz laserski performans „Trzaj u krajoliku” autora Ivana Marušića Klifa i dr Alberta Novela koji će publika gledati od 17 sati.

Prvo veče u 2022. godini, na glavnoj sceni ispred Beogradske kapije od 21 sat nastupiće beogradska supergrupa Minilinija, dok će publika od 23 sata slušati bečki dvojac Kruder i Dorfmeister, koji dolaze uz podršku Austrijskog kulturnog foruma.

Partner Tesline svetlosne galerije je kompanija NIS.

Povodom realizacije programa u okviru Dočeka 2022 godine, privremeno će biti izmenjen režim saobraćaja.

Do 1. januara, do 17 sati, biće zatvoren saobraćaj u delu Bulevara Mihajla Pupina od raskrsnice Sonje Marinković i Ive Lole Ribara do dela na obe trake na Trgu neznanog junaka. U istom periodu biće zatvoren saobraćaj na Varadinskom mostu.

Takođe, saobraćaj je zatvoren do nedelje, 2. januara, do 20 časova, u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave od ulaza u Beogradsku ulicu do skretanja na Petrovaradinsku tvrđavu iza Beogradske kapije, u delu ulice Prote Mihaldžića od raskrsnice sa ulicom Trg vladike Nikolaja,  a zatvoren je i ulaz u Štrosmajerovu ulicu od raskrsnice sa ulicom Trg vladike Nikolaja. Parking na Trgu Prote Mihaldžića biće zatvoren do nedelje, 2. januara do 8 časova ujutru.

 

Ulaz na programe 31. decembra i 1. januara je slobodan, a za posetioce će u Podgrađu lokalni novosadski ugostitelji obezbediti punktove sa pićem i hranom. Takođe, biće obezbeđeni i mobilni toaleti. Meteorolozi za petak, 31. decembar i subotu 1. januara prognoziraju vedro vreme. Preporuka epidemiologa jeste da se nose maske i da se drži distanca. Zbog zatvorenih ulica, svim posetiocima koji dolaze sopstvenim prevozom se preporučuje da parkiraju svoje automobile na parking mestima na gradskoj strani, pre mosta Duga ili u Petrovaradinu.

 

Više informacija o Dočeku možete pronaći na sajtu docekns.rs

 

Tagovi:

Povezane vesti >

Povezane vesti >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.