Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.
Petrovaradinska tvrđava ukrašena svetlosnim instalacijama u obliku krugova ispred Sata

Објављено:

24/12/2021
Први пут у Србији посебне светлосне инсталације на новосадском Дочеку
24/12/2021

Специјалне светлосне инсталације, визуелни ефекти и перформанси и сарадња мултимедијалних уметника и музичара и то у Подграђу Петроварадинске тврђаве, као једне од најбоље очуваних фортификација у Европи, створиће потпуно нови амбијент барокног драгуља Новог Сада за Дочек 31. децембра у оквиру Теслине светлосне галерије.

По први пут у Србији биће представљене неке од европских светлосних инсталација, уметничких радова и техничких уређаја, подижући капацитете продукције оваквих догађаја по угледу на велике европске земље попут Немачке и Холандије.

Теслина светлосна галерија представиће уметничке радове уз више од 100 расветних уређаја постављених концептуално дуж моста Дуга и више од 30 ласера на Београдској капији, уз посебну технику која ће премијерно бити коришћена за ласерско исцртавање на Петроварадинској тврђави и 13 професионалних пројектора на шест локација у Подграђу.

Кроз дизајн светла и видеа мултимедијалног уметника др Петка Танчева из Бугарске, музичку композицију Мирослава Новакова и сценски покрет, чија је ауторка Сташа Кукић, свечано отварање Теслине светлосне галерије приказаће различите аспекте Теслиног живота, његовог односа према свету, али и начина на који је тај свет неповратно променио.

„Цео тим је уложио много труда у ово, али мислим да нас је све ујединила заједничка сврха – да створимо нешто смислено, да својим ликовним алатима испричамо причу о Тесли и да комбинујемо наша разноврсна уметничка искуства и позадине. Када је у питању мој визуелни рад, мој општи приступ је био да уметнички интерпретирам причу о Тесли и његовом односу према светлости. Трудио сам се да се држим подаље од дословног илустровања, већ да радим на суштини и да створим простор за публику у коме могу да буду инспирисани, као што сам ја био“, рекао је Танчев, поред ког у Нови Сад стижу још два европска мултимедијална уметника, др Алберто Новело из Италије и Иван Марушић Клиф из Хрватске, чији ће рад бити светлосни перформанс „Трзај у крајолику“.

„Оно што сам за сад видио је сјајно и вјерујем да ће публика бити задовољна. Радити на отвореном усред зиме је увијек захтјевно, но уз овакву подршку мислим да неће бити никаквих проблема. Фестивали свјетла су у задњих 10-15 година од малих фестивала прерасли у маинстреам догађаје у Европи“, рекао је Клиф, добитник награде Прашког квадријенала 2019. године, чије су инсталације фокусиране на позориште, перформансе и аудио-визуелне форме, док су Новелови радови представљени у музејима у Паризу, Мадриду, Риму, али и на бројним европским музичким манифестацијама попут Amsterdam Dance Event, Бијенала у Венецији и других.

Заједно са европским уметницима, на визуелном идентитету Теслине светлосне галерије, ради др Милица Стојшић уз студенте Сценског дизајна са Факултета техничких наука у Новом Саду, повезујући тако локалну и европску сцену, уз јединствено искуство за младе, новосадске уметнике који имају прилику да буду део једног од највећих догађаја у граду.

„Када сам пре две године позвана да будем уметничка директорка Дочека, прва ствар коју сам схватила је да ми треба да се бавимо не само концертима већ догађајима. Иако Дочек обухвата концерте, сценски дизајн сваког од тих догађаја једнако је важан као и музичари који у склопу њих наступају. У том смислу, видим да Теслина светлосна галерија на најбољи могући начин наставља ову линију промишљања Дочека, и да, црпећи инспирацију из Теслиних идеја и визија, али и аутентичног амбијента Подграђа, гради нови простор догађаја“, рекла је Стојшић.

У оквиру Дочека 31. децембра, програм је инспирисан великим научником Николом Теслом, као првим почасним грађанином Новог Сада, на уласку у годину у којој ће Нови Сад бити Европска престоница културе. Током 31. децембра најпре ће код моста Дуга бити премијерно изведен део представе „Тесла изуметник“, у режији Небојше Брадића и извођењу Српског народног позоришта, која укључује и публику, формирајући поворку која ће својим проласком, будити и симболички осветлити мост Дуга, до Подграђа Петроварадинске тврђаве, где почиње Теслина светлосна галерија, која траје до 1. јануара. У оквиру Теслине светлосне галерије, поред мултимедијалних уметника, посебном аудио-визуелном доживљају допринеће наступи домаћих и европских музичара, који ће сада бити потпуно другачији, захваљујући светлосним инсталацијама. Међу њима су Nipplepeople, Ђорђе Миљеновић, Канда Коџа и Небојша, значајна имена електро сцене из Аустрије – Kruder i Dorfmajster и Elektro Guzzi, потом Минилинија, Noise Destruction и други.

У оквиру Теслине светлосне галерије за све посетиоце биће постављени и шанкови са топлим пићима и напицима, мобилни тоалети, а у Подграђу ће бити отворено и неколико угоститељских објеката, уз бројне садржаје.

Мапу са тачним локацијама Теслине светлосне галерије у Подграђу можете пронаћи на линку: https://docekns.rs/mapa/

doček je novi sad vizual

Партнер Теслине светлосне галерије је компанија НИС.

Детаљне информације, сатницу и локације у оквиру Дочека 31. децембра и 13. јануара можете пронаћи на сајту Дочека.

Улаз на све догађаје 31. децембра и 1. јануара ће бити слободан, а строго ће се поштовати епидемиолошке мере које буду актуелне у тренутку одржавања догађаја. 

Фото: НСЕПК, В. Величковић

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.