Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.
градић сликан из једног угла на раскрсници

Објављено:

24/12/2021
Привремена измена саобраћаја због отварања године титуле Европске престонице културе
24/12/2021

Због реализације програма у оквиру отварања године Европске престонице културе, доћи ће до привремене измене режима саобраћаја у појединим деловима Новог Сада, ради безбедног и одговорног постављања сценографије и поставке за уметничке програме и што квалитетније организације једног од најважнијих културних и уметничких догађаја у држави у 2022. години.

Постављање дела сценографије на Булевару Михајла Пупина

Затварање десне саобраћајне траке у улици Јована Ђорђевића (при скретању из Булевара Михајла Пупина) до улице Илије Вучетића у периоду од 14 часова у петак 24. децембра 2021. године до 08.00 часова у недељу 16. јануара 2022. године. Потом део Булевара Михајла Пупина од раскрснице Жарка Зрењанина и Модене до раскрснице Соње Маринковић и Иве Лоле Рибара биће привремено затворен за саобраћај, као и паркинг код посластичарнице „Цариград“ од 6 часова у недељу 26. децембра до 6 часова у уторак 28. децембра 2021. године. Ови делови биће привремено затворени због монтаже дела сценографије која ће бити део свечаног отварања Европске престонице културе, представе „Зенитеум :: 2022“, заказане за 13. јануар 2022. године.

most Duga sa kojeg se vidi centar grada

Затварање саобраћаја код моста Дуге и у Подграђу

Поводом реализације програма у оквиру Дочека 2022 године, 31. децембра, за када је планирана представа „Тесла изуметник“ код моста Дуга потом поворка грађана преко моста све до Подграђа Петроварадинске тврђаве где ће бити Тесла светлосна галерија, привремено ће бити измењен режим саобраћаја и то у неколико фаза:

-Затварање саобраћаја на делу Булевара Михајла Пупина од раскрснице Соње Маринковић и Иве Лоле Рибара до дела на обе траке на Тргу незнаног јунака од  7 часова у четвртак 30. децембра 2021. године до 17 часова у суботу 1. јануара 2022. године.

-Затварање саобраћаја на Варадинском мосту од 7 часова у четвртак 30. децембра 2021. године до 17 часова у суботу 1. јануара 2022. године.

-Затварање саобраћаја у Подграђу Петроварадинске тврђаве у следећим деловима:

-од улаза у Београдску улицу до скретања на Петроварадинску тврђаву иза Београдске капије

-део улице Проте Михалџића од раскрснице са улицом Трг владике Николаја

-улаз у Штросмајерову улицу од раскрснице са улицом Трг владике Николаја

У периоду од 8 часова у среду 29. децембра 2021. године до 20 часова у недељу 2. јануара 2022. године.

-затварање паркинга на Тргу проте Михалџића од 8 часова у среду 29. децембра 2021. године до 8 часова у недељу 2. јануара 2022. године.

Организатори моле суграђане за разумевање и стрпљење, зарад што безбедније реализације програма у оквиру Дочека и што лепшег уживања у догађају који је постао бренд града и као такав слави најлепше вредности Новог Сада и представља га у Европи.

Дочек у Новом Саду обухвата два рачунања времена, два писма, две уметности, два календара, две Нове године, 31. децембра и 13. јануара, када ће званично почети и година Европске престонице културе. Више информација о програму, сатници и локацијама можете пронаћи на линку: https://docekns.rs/

 

Фото: Ј.Ивановић, В. Величковић

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.