Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.
svetlosne instalacije na tvrđavi

Објављено:

30/12/2021
Дочек Нове године у Подграђу: програм, сатнице, мапа и детаљи прославе у Новом Саду
30/12/2021

Нови Сад као Европска престоница културе дочекује нову 2022. годину уз несвакидашњи уметнички и продукцијски програм који ће осветлити барокни амбијент Подграђа Петроварадинске тврђаве.У односу на претходне године, Нови Сад прави искорак и када је у питању сама локација Дочека. Новосађани и њихови гости ће 31. децембра у 20 часова и 22 минута имати прилику да погледају део представе „Тесла, изуметник” редитеља Небојше Брадића, у извођењу ансамбла Драме Српског народног позоришта код Варадинског моста тзв. „Дуга”, након чега ће публика бити позвана да у свечаној поворци пређе мост до Тесла – светлосне галерије која ће се налазити у Подграђу, где ће се наставити прича о човеку који је осветлио читав свет.

Дочек 2022. у Новом Саду:

Теслину светлосну галерију отвориће прича о Теслином животу. О његовом односу према свету и достигнућима испричаће је на јединствен начин, кроз савремене уметничке изразе и технологије, бугарски мултумедијални уметник др Петко Танчев, италијански уметник др Алберто Новело, хрватски уметник Иван Марушић Клиф, кореографкиња Сташа Кукић, композитор Мирослав Новаков, студенти сценског дизајна са Факултета техничких наука у Новом Саду, као и координаторка пројекта др Милица Стојшић.
Након отварања, кроз читаво Подграђе до Београдске капије, публика ће моћи да открије и друге садржаје као што су ласерски перформанс италијанског уметника Алберта Новела See the Sound and Hear the light на Тргу Проте Михалџића који ће почети у 23 часа и 15 минута, док ће на самом улазу у Трг бити постављена интерактивна инсталација хрватског ументника Ивана Марушића Клифа Kinetic Rescanning у оквиру које ће публика моћи да истражи интеракцију свог покрета са звуком и сликом. Код саме Београдске капије у тунелу налазиће се рад свршених студената сценског дизајна са Факултета техничких наука – „СветЛОСТ” који се бави светлошћу као животном енергијом, али и феноменом светлосног загађења.
Такође, публика ће на неколико бина у Подграђу уживати у музичким наступима, па ће тако ди-џеј Dark Angel наступити у 22 сата на главној бини испред Београдске капије, а након ње и Noise Destruction на истом месту у 23 часа и 15 минута.

Такође, на великој сцени смештеној на Тргу Проте Михалџића од 22 сата публика ће слушати Elektro Guzzi, а од 23.45 Nipplepeople.

На малој сцени у Штросмајеровој улици наступиће Канда Коџа и Небојша док ће у 23.30 свој концерт почети Ђорђе Миљеновић.

МАПА: www.docekns.rs/mapa/

mapa
Посетиоце у поноћ очекује ватромет који ће бити синхронизован са видео-пројекцијама, расветом и ласерима и то на две локације – код Београдске капије, као и на једној од тераса Петроварадинске тврђаве, за Новосађане који поноћни спектакл прате са новосадске стране.
Прича о Тесли и његовим идејама, започета представом, па настављена кроз отварање Теслине светлосне галерије, а слављена кроз уметничке радове и сценски дизајн за уметничке догађаје, завршава се 1. јануара на Кеју жртава рације уз ласерски перформанс „Трзај у крајолику” аутора Ивана Марушића Клифа и др Алберта Новела који ће публика гледати од 17 сати.

Прво вече у 2022. години, на главној сцени испред Београдске капије од 21 сат наступиће београдска супергрупа Минилинија, док ће публика од 23 сата слушати бечки двојац Крудер и Дорфмеистер, који долазе уз подршку Аустријског културног форума.

Партнер Теслине светлосне галерије је компанија НИС.

Поводом реализације програма у оквиру Дочека 2022 године, привремено ће бити измењен режим саобраћаја.

До 1. јануара, до 17 сати, биће затворен саобраћај у делу Булевара Михајла Пупина од раскрснице Соње Маринковић и Иве Лоле Рибара до дела на обе траке на Тргу незнаног јунака.

У истом периоду биће затворен саобраћај на Варадинском мосту.

Такође, саобраћај је затворен до недеље, 2. јануара, до 20 часова, у Подграђу Петроварадинске тврђаве од улаза у Београдску улицу до скретања на Петроварадинску тврђаву иза Београдске капије, у делу улице Проте Михалџића од раскрснице са улицом Трг владике Николаја, а затворен је и улаз у Штросмајерову улицу од раскрснице са улицом Трг владике Николаја. Паркинг на Тргу Проте Михалџића биће затворен до недеље, 2. јануара до 8 часова ујутру.

Улаз на програме 31. децембра и 1. јануара је слободан, а за посетиоце ће у Подграђу локални новосадски угоститељи обезбедити пунктове са пићем и храном. Такође, биће обезбеђени и мобилни тоалети. Метеоролози за петак, 31. децембар и суботу 1. јануара прогнозирају ведро време. Препорука епидемиолога јесте да се носе маске и да се држи дистанца. Због затворених улица, свим посетиоцима који долазе сопственим превозом се препоручује да паркирају своје аутомобиле на паркинг местима на градској страни, пре моста Дуга или у Петроварадину.

Више информација о Дочеку можете пронаћи на сајту docekns.rs.

Тагови:

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.