Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.
слава

Објављено:

13/01/2022
Стара традиција на нов начин: Слава у културним станицама 14. и 15. јануара
13/01/2022

Дочек у Новом Саду и ове године спаја прославе 2022. и 7530. године, а након свечаног отварања Европске престонице културе 13. јануара, када ће широм града бити одржано више од 40 концерата, прослава се 14. и 15. јануара наставља у културним станицама. Програмом који носи назив „Слава” симболично се осврћемо на традиционалну српску славу, наше прво културно добро убројено у регистар нематеријалног културног наслеђа Унеска.

Породична слава је од те 2014. године на светском нивоу постала српски епитет, као благо нашег народа. То је прилика да се једном у току године – на дан свеца који је заштитник породице – окупимо у кругу породице и најближих пријатеља и уз богату славску трпезу, вино и освештан славски колач, прославимо овај празник.

Наше културне станице обележиће стару традицију, али на нов начин – уз песму хорова, музику тамбураша и изложбу фотографија. Уједно, у војвођанској средини слава подразувема добродошлицу свим комшијама, пријатељима, ужој и широј породици, стога ће, Нови Сад, као добар домаћин и град интеркултуралности, отворити врата својих културних станица за све, како како бисмо, у посебном, модерном амбијенту, заједно означили ову традиционалну свечаност.

Негујући изворни облик славе, приредба ће започети 14. јануара у 19 часова, обредом освештавања жита, резањем колача и молитвом. Овај чин прати програм црквених хорова који, изводећи тропаре, амбијенту поклањају посебну свечану ноту и духовну димензију. Након обреда, кум славе приступа такозваном „дизању славе” – наздравља слави уз здравицу. Сви присутни искусиће традиционалну трпезу, након чега следи неизоставан музички део прославе. Осам тамбурашких оркестара представиће богато музичко – тамбурашко наслеђе свих народа Војводине, интерпретирајући народне и староградске песме типичне за ово поднебље.

За ову прилику су, такође првог дана славе, испред културних станица постављени штандови са топлим напицима, а девојке и момци који вас дочекују одевени су у народне ношње војвођанских етничких група – српске, словачке, мађарске, румунске, русинске, буњевачке.

Традиционалне ношње различитих народа и мањина који живе у Војводини, на неки начин најављују и изложбу фотографија светски признатог графичког дизајнера Павела Суровог. Његов рад представља специфичну реинтерпретацију нематеријалног културног наслеђа, која смело компонује традиционалне елементе, приказујући их у новом, модерном светлу. Ова изложба део је јединствене сценографије свих простора у којима се програм реализује и моћи чете да је посетите до 5. фебруара.

У оквиру програма 15. јануара, другог дана славе, чланови локалних фолклорних ансамбала приређују нам сплетове народних игара и доносе звук орске, вокалне и инструменталне традиције прилагођене њиховом узрасту. Њихови наступи баве се и приказивањем улога деце у зимском циклусу традиционалних и верских обичаја као што су коринђање, пијукање или материце. Осим наступа дечијих ансамбала и оркестара,на платоима испред културних станица у знаку интеркултуралности организује се мали базар рукотворина, где ће припадници и припаднице националних мањина имати прилику да изложе рукотворине инспирисане својим традицијама.

Улаз је слободан.

Целокупан програм, сатнице, и детаље про(слава) можете погледати на сајту културних станица.

Партнер пројекта „Слава” је ИДЕА.

Тагови:

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.