Претрага
Close this search box.
volonteri na događaju u gradu, devojka u žutoj majici okrenuta leđima fotografiše u gradu putem mobilnog

Objavljeno:

26/11/2021
Poziv volonterima za učešće na Dočeku u Novom Sadu
26/11/2021

Godina Evropske prestonice kulture u Novom Sadu počinje u okviru Dočeka, a sada je otvoren i poziv svim zainteresovanim volonterima da svojim učešćem postanu deo jedinstvene proslave u Evropi i steknu iskustvo u pripremi i realizaciji velikih kulturnih događaja.

Novosadski volonterski servis, nastao kao zajednički projekat Evropske prestonice kulture i Omladinske prestonice Evrope, ključna je podrška u pripremi i realizaciji brojnih događaja, pa je tako i sada stvorena jedinstvena prilika za volontere da budu deo jednog od najvažnijih događaja u gradu kroz učešće na nekoliko programa u okviru Dočeka 31. decembra 2021. i 13. januara 2022. godine.

Volonterske pozicije za koje je otvoren poziv obuhvataju podršku na različitim vrstama programa među kojima je i svečano otvaranje Evropske prestonice kulture, u aktivnostima kao što su davanje informacija i deljenje promo materijala, tehnička i produkcijska podrška, hosting, kao i kontrola poštovanja epidemioloških mera.

Više informacija možete pronaći na zvaničnom sajtu Novosadskog volonterskog servisa.

Svi zainteresovani mogu se prijaviti popunjavanjem prijavnog formulara, a rok za to je najkasnije do utorka, 14. decembra 2021. godine.

akreditacije za volontere, dve žute kartice sa trakama su na stolu

Doček, koji je bio i jedan od razloga zbog kojih je Novi Sad nedavno dobio nagradu za Najbolji evropski trend brend u oblasti kulture, u prethodne četiri godine pozicionirao se kao brend Srpske Atine, slaveći njene najlepše vrednosti – interkulturalnost, različite vere i jezike, dva pisma, dva računanja vremena i dve Nove godine, kroz dve umetnosti – izvođačku i vizuelnu.

Svečano otvaranje zakazano je za 13. januar, u okviru predstave „Zeniteum :: 2022“, reditelja Dragana Živadinova, ispred Banovine, uz brojne druge programe poput izložbe „Vreme i vaseljena“, umetnika Dušana Jovovića, ceremonije otvaranja u Srpskom narodnom pozorištu i brojnih koncerata. Tome će prethoditi program 31. decembra, inspirisan likom i delom Nikole Tesle, koji će obuhvatiti predstavu „Tesla, izumetnik“ u režiji Nebojše Bradića, zatim veliku povorku preko Mosta slobode do Podgrađa Petrovaradinske tvrđave, gde je predviđeno otvaranje multimedijalnog festivala na otvorenom – Teslina svetlosna galerija, kao i koncerti u novogodišnjoj noći, ali i 1. i 2. januara.

Detaljne informacije o programu koji obuhvata Doček možete pronaći na zvaničnom sajtu docekns.rs.

 

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.