Претрага
Close this search box.
EVROVIZION

Objavljeno:

25/11/2021
Izložba „EVROVIZION.CROSSING STORIES AND SPACES“ od 26. novembra u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine
25/11/2021

Do svečanog otvaranja Evropske prestonice kulture ostalo je nešto manje od  50 dana i u susret tom trenutku, u petak, 26. novembra od 19 sati biće otvorena izložba „EVROVIZION.CROSSING STORIES AND SPACES“ u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine, a otvaranju će prethoditi performans Ivane Ivković „MONUMENT: BEZ IZGUBLJENIH“.

Publika će imati priliku da pogleda izložbu do 27. februara 2022. godine.

Ova kokreativna izložba bavi se aktuelnom društveno-političkom situacijom u Evropi i idejom evropskog identiteta. U fokusu ima manje vidljive i marginalizovane geopolitičke i kulturne prostore, posebno prostor jugoistočne i istočne Evrope. To su takozvane poluperiferije i mesta raznolikosti, koja u mnogim međunarodnim debatama i izložbenim praksama imaju podređenu ulogu.

slika sa izložbe na kojoj sedi žena crne duge kose na tapaciranoj šarenoj pozadini i u krilu drži polovinu lubenice

Predstavnik Institucije za internacionalne odnose u kulturi iz Nemačke – ifa (Institut für Auslandsbeziehungen), koji je i jedan od organizatora izložbe, Martin Edelman, povodom predstojeće izložbe, rekao je da umetnički rad otvara raznolike i stalno nove perspektive na pitanja sadašnjosti i budućnosti.

„Upravo iz ovih razloga ifa koncipira, promoviše i realizuje izložbe o likovnoj umetnosti, dizajnu i arhitekturi širom sveta. Susreti i komunikacija umetničkih dela i koncepata u središtu su našeg rada. Veoma nam je drago što se nakon gotovo tri godine intenzivnog rada, razmene, zajedničkog razmišljanja i stvaranja, u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine otvara naša nova izložba EVROVIZION.CROSSING STORIES AND SPACES“, istakao je Edelman.

Na izložbi će svoje radove predstaviti umetnice i umetnici Nevin Aladağ, Igor Bošnjak, Vajiko Chachkhiani, Lana Čmajčanin, Johanna Diehl, Petrit Halilaj, Ivana Ivković, Janine Jembere, Vladimir Miladinović, Henrike Naumann, Emilija Škarnulytė, Selma Selman, Slavs and Tatars, i Adnan Softić. Kustoskinje izložbe su Sanja Kojić Mladenov i Sabina Klemm.

Kustoskinja izložbe i predstavnica partnera na projektu Muzeja savremene umetnosti Vojvodine Sanja Kojić Mladenov istakla je da kada je primila poziv institua ifa da zajedno sa Sabinom Klemm kreira koncepciju kokreativne izložbe, koja bi se bavila temom Evrope, da su brzo shvatile da je u osnovi projekta aktuelna društveno-politička situacija u Evropi i problematizovanje ideje evropskog identiteta.

„U fokus smo stavile manje vidljive i marginalizovane geopolitičke i kulturne prostore, posebno prostor jugoistočne i istočne Evrope. To su mesta „između“, takozvane poluperiferije, koje u mnogim međunarodnim debatama, teorijskim raspravama i izložbenim praksama imaju podređenu ulogu, ali istovremeno predstavljaju i mesta raznolikosti i vrednosti. Kroz različite umetničke pozicije, projekat analizira sistem isključivanja, monopolizaciju resursa, ali i ograničenja perspektiva baziranih na nametnutim privilegijama. Novi Sad sa Muzejom savremene umetnosti Vojvodine, kao drugom stanicom projekta, čini važno istorijski multikulturalno mesto koje će naredne godine poneti titulu Evropske prestonice kulture, te samim tim značajno i za propitivanje teme Evropskog kulturnog identiteta“, rekla je Kojić Mladenov.

konferencija za izložbu Evrovizion na kojoj priča kustoskinja Sonja Kojić Mladenov i Adnan Softić

Ovu izložbu činiće i putujuća biblioteka, dostupna svim posetiocima izložbe, internet prezentacija projekta i „MAGAZINE PRE-ISSUE” koji sadrži početne informacije o projektu.

Takođe, u svakom gradu prezentacije biće koncipiran po jedan novi broj magazina, pa tako i „EVROVIZION.CROSSING NOVI SAD” – realizovan sa lokalnim partnerima i kroz obuhvatanje svih dodatnih sadržaja i događaja projekta u Novom Sadu. Na kraju se očekuje kolekcija različitih časopisa, kao specifični „arhiv putovanja”.

Za vreme prezentacije izložbe održaće se više pratećih programa u Novom Sadu, dok će u februaru 2022. godine, i u galeriji Menjačnica Goethe-Instituta u Beogradu, biti realizovana izložba umetnice Henrike Nauman.

Performans „MONUMENT: BEZ IZGUBLJENIH“ predstavlja nastavak multimedijalnog istraživanja umetnice, započetog pre nekoliko godina, u kojem stvara performativne tablea u vivant  situacije (žive slike) u specifičnim kontekstima i mestima. Pitanja identiteta i rodnih stereotipa zauzimaju značajno mesto u delu Ivane Ivković pri čemu ona koristi polunago muško telo kao performativni instrument ili medijum specifične osetljivosti i senzualnosti. Njena dela su uvek bila usredsređena na iskustva gledalaca, odnosno na njihovu emocionalnu i psihološku percepciju ambijenata i događaja.

Izložbu organizuje institucija za internacionalne odnose u kulturi iz Nemačke – ifa (Institut für Auslandsbeziehungen), u saradnji sa Muzejom savremene umetnosti Vojvodine i Goethe-Institutom Srbije, i deo je programskog luka „Doček“ projekta „Novi Sad – Evropska prestonica kulture 2022“.

Doček prestavlja jedinstvenu proslavu u Evropi: dve Nove godine, dva dana, dva računanja vremena, dva pisma i dve umetnosti. U fokusu je isticanje interkulturalnog identiteta Novog Sada kroz kulturno nasleđe i savremenu praksu.

Na Dočeku 2022. godine na više od 60 događaja će nastupiti više od 280 umetnika iz 9 zemalja. Neka od za sada najavljenih imena i programa za Doček su nova kraljica fado muzike Karminjo, finski muzičar Džimi Tenor, Teslina svetlosna galerija, legendarni slovenački reditelj Dragan Živadinov i Dušan Jovović, evropski nagrađivani autor koji je domaćoj javnosti poznat po tematizovanju života naših velikana.

 

Tagovi:

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.