Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.
EVROVIZION

Објављено:

25/11/2021
Изложба „EVROVIZION.CROSSING STORIES AND SPACES“ од 26. новембра у Музеју савремене уметности Војводине
25/11/2021

До свечаног отварања Европске престонице културе остало је нешто мање од  50 дана и у сусрет том тренутку, у петак, 26. новембра од 19 сати биће отворена изложба „EVROVIZION. CROSSING STORIES AND SPACES“ у Музеју савремене уметности Војводине, а отварању ће претходити перформанс Иване Ивковић „МОНУМЕНТ: БЕЗ ИЗГУБЉЕНИХ“. Публика ће имати прилику да погледа изложбу до 27. фебруара 2022. године.

Ова кокреативна изложба бави се актуелном друштвено-политичком ситуацијом у Европи и идејом европског идентитета. У фокусу има мање видљиве и маргинализоване геополитичке и културне просторе, посебно простор југоисточне и источне Европе. То су такозване полупериферије и места разноликости, која у многим међународним дебатама и изложбеним праксама имају подређену улогу.

evrovizion slika sa izložbe na kojoj je mlada žena orijentalnog izgleda koja sedi na tapaciranoj šarenoj pozadini i u krilu drži lubenicu

Представник Институције за интернационалне односе у култури из Немачке – ifa (Institut für Auslandsbeziehungen), који је и један од организатора изложбе, Мартин Еделман, поводом предстојеће изложбе, рекао је да уметнички рад отвара разнолике и стално нове перспективе на питања садашњости и будућности.

„Управо из ових разлога ifa конципира, промовише и реализује изложбе о ликовној уметности, дизајну и архитектури широм света. Сусрети и комуникација уметничких дела и концепата у средишту су нашег рада. Веома нам је драго што се након готово три године интензивног рада, размене, заједничког размишљања и стварања, у Музеју савремене уметности Војводине отвара наша нова изложба EVROVIZION.CROSSING STORIES AND SPACES“, истакао је Еделман.

На изложби ће своје радове представити уметнице и уметници Nevin Aladağ, Igor Bošnjak, Vajiko Chachkhiani, Lana Čmajčanin, Johanna Diehl, Petrit Halilaj, Ivana Ivković, Janine Jembere, Vladimir Miladinović, Henrike Naumann, Emilija Škarnulytė, Selma Selman, Slavs and Tatars, и Adnan Softić. Кустоскиње изложбе су Сања Којић Младенов и Sabina Klemm.

Кустоскиња изложбе и представница партнера на пројекту Музеја савремене уметности Војводине Сања Којић Младенов истакла је да када је примила позив институа ифа да заједно са Sabinom Klemm kreira концепцију кокреативне изложбе, која би се бавила темом Европе, да су брзо схватиле да је у основи пројекта актуелна друштвено-политичка ситуација у Европи и проблематизовање идеје европског идентитета.

 

konferencija povodom otvaranja izložbe EVROVIZION na kojoj su kustoskinja Sonja Kojić koja priča preko mikrofona i Adnan Softić

„У фокус смо ставиле мање видљиве и маргинализоване геополитичке и културне просторе, посебно простор југоисточне и источне Европе. То су места „између“, такозване полупериферије, које у многим међународним дебатама, теоријским расправама и изложбеним праксама имају подређену улогу, али истовремено представљају и места разноликости и вредности. Кроз различите уметничке позиције, пројекат анализира систем искључивања, монополизацију ресурса, али и ограничења перспектива базираних на наметнутим привилегијама. Нови Сад са Музејом савремене уметности Војводине, као другом станицом пројекта, чини важно историјски мултикултурално место које ће наредне године понети титулу Европске престонице културе, те самим тим значајно и за пропитивање теме Европског културног идентитета“, рекла је Којић Младенов.

Ову изложбу чиниће и путујућа библиотека, доступна свим посетиоцима изложбе, интернет презентација пројекта и „MAGAZINE PRE-ISSUE” који садржи почетне информације о пројекту.

Такође, у сваком граду презентације биће конципиран по један нови број магазина, па тако и EVROVIZION.CROSSING NOVI SAD – реализован са локалним партнерима и кроз обухватање свих додатних садржаја и догађаја пројекта у Новом Саду. На крају се очекује колекција различитих часописа, као специфични „архив путовања”.

За време презентације изложбе одржаће се више пратећих програма у Новом Саду, док ће у фебруару 2022. године, и у галерији Meњачница Гете института у Београду, бити реализована изложба уметнице Henrike Nauman.

Перформанс „МОНУМЕНТ: БЕЗ ИЗГУБЉЕНИХ“ представља наставак мултимедијалног истраживања уметнице, започетог пре неколико година, у којем ствара перформативне tableau vivant  ситуације (живе слике) у специфичним контекстима и местима. Питања идентитета и родних стереотипа заузимају значајно место у делу Иване Ивковић при чему она користи полунаго мушко тело као перформативни инструмент или медијум специфичне осетљивости и сензуалности. Њена дела су увек била усредсређена на искуства гледалаца, односно на њихову емоционалну и психолошку перцепцију амбијената и догађаја.

Изложбу организује институција за интернационалне односе у култури из Немачке – ifa (Institut für Auslandsbeziehungen), у сарадњи са Музејом савремене уметности Војводине и Goethe-Institutom Србије, и део је програмског лука „Дочек“ пројекта „Нови Сад – Европска престоница културе“.

Дочек преставља јединствену прославу у Европи: две Нове године, два дана, два рачунања времена, два писма и две уметности. У фокусу је истицање интеркултуралног идентитета Новог Сада кроз културно наслеђе и савремену праксу.

На Дочеку 2022. године на више од 60 догађаја ће наступити више од 280 уметника из 9 земаља.

Нека од за сада најављених имена и програма за Дочек су нова краљица фадо музике Кармињо, фински музичар Џими Тенор, Теслина светлосна галерија, легендарни словеначки редитељ Драган Живадинов и Душан Јововић, европски награђивани аутор који је домаћој јавности познат по тематизовању живота наших великана.

 

Тагови:

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.