Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.
ecocnews o volonterima

Објављено:

25/05/2021
EcocNews: Волонтере није зауставила ни пандемија
25/05/2021

„Услед потешкоћа, леже могућности“, рекао је Алберт Ајнштајн и то се показало на примеру координатора волонтера из прошлих, садашњих и будућих Европских престоница културе, преноси EcocNews, портал који је основала група новинара који прате вести из Европских престоница културе.

Како наводе, током првог закључавања услед пандемије коронавируса, у 2020. години појавила се потреба за поновним повезивањем и разменом искустава. Волонтирање у култури суочило се такође са тешким периодом, али се показало и као важан аспект друштва, те је тако настала „Мрежа координатора волонтера Европских престоница културе”.

Градови престонице културе који су се придружили овој мрежи су: Волонтерски програм из Сибиња, Вроцлав 2016, Архус 2017, Пафос 2017, Матера 2019, Пловдив 2019, Голвеј 2020, Ријека 2020, Еш 2022, Каунас 2022, Нови Сад 2022, Веспрем 2023, Темишвар 2023, Елефсина 2023. и Тарту 2024.

Један од основних начела ове Мреже јесте да покаже да волонтери могу да помогну да култура постане доступна већем броју људи, смањујући културни јаз између људи и заједница. Током пандемије, дигитализација културних садржаја била је веома користан алат који је омогућио настанак професионалне платформе за координаторе волонтера из Европских престоница у циљу размене информација, искустава и знања, организовања и подршке заједничким пројектима и постојећим и будуцћим волонтерским програмима. Од 30. априла 2020. године, реализовано је 30 интернет састанака, пише овај портал.

Мрежа координатора волонтера Европских престоница културе омогућила је волонтерима из различитих Европских престоница културе да разговарају о својим градовима, својим искуствима као и о томе шта за њих значи бити ЕПК волонтер.

Поводом Светског дана културне разноликости за дијалог и развој, 21. маја је организован онлајн квиз у оквиру ког су ЕПК волонтери учили више о другим престоницама, њиховој историји и традицији. У децембру прошле године, у оквиру Међународног дана волонтера такође је организован онлајн састанак где су присутни говорили о својим градовима и тако су се упознали волонтери из чак 16 земаља.

Један од циљева Мреже је промоција паневропске солидарности, демонстрирајући како волонтирање у култури оснажује волонтере и доприноси развоју појединаца и заједнице.

Упркос ограничењима, ова добровољачка мрежа се никада није зауставила и покушавала је да се „креће” упркос ограничењима и физичкој удаљености. Сви волонтери доприносе добробити и социјалној кохезији заједница.

Сви заинтересовани, више информација могу добити путем мејл адресе Мреже волонтерских координатора Европске престонице културе: evcn2020@gmail.com. Чланак у целости можете прочитати на порталу Еcocnews.com.

Подсећамо вас да су Фондација „Нови Сад – Европска престоница културе” и Новосадски волонтерски сервис отворили позив за све заинтересоване који желе да постану део волонтерског тима и који ће учествовати у реализацији и промоцији програма, до и у години титуле престонице културе. Пријаве се врше путем формулара до 31. маја.

 

Фото: В. Величковић

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.