Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

08/11/2022
Музика читавог света одјекиваће Новим Садом – почиње први world music фестивал Pocket Globe
08/11/2022

За сам крај, у великом финалу Европске престонице културе, Новосађани и Новосађанке уживаће у првом издању world music фестивала Pocket Globe који ће у четири дана, од 10. до 13. новембра, окупити светске музичаре из Босне и Херцеговине, Словеније, Марока, Француске, Турске, Ирана, Кипра и Србије, и то на три локације – у Синагоги, Позоришту младих, као и, симболично, у Културној станици Свилара, јер је фестивал проистекао управо из серије концерата у културним станицама током година припреме Европске престонице културе.

Доносећи традиционалну музику различитих култура света помешану са савременим изразом, овај фестивал, у организацији београдског удружења Ринг Ринг, део је програмског лука Друга? Европа.

Pocket Globe ће бити отворен 10. новембра у новосадској Синагоги концертом једног од најзначајнијих представника данашње севдалијске сцене, Дамира Имамовића, проглашеног за најбољег европског уметника у world music области 2021. године, према магазину Songlines, који овог пута наступа у оквиру трија, уједно и свог ауторског пројекта, Singer of Tales. Исто вече наступиће и новосадски New Ritual Ensemble Бориса Ковача, музичара чији су албуми чак пет пута били међу најбољима по избору панела World Music Charts Europe.

Петак, 11. новембар, биће вече за памћење у Позоришту младих, јер ће после најпознатијих музичких фестивала ESNS, WOMEX, WOMAD, Sziget и Trans Musicales у Нови Сад доћи вишеструко награђивани трио Monsieur Doumani са Кипра, чија популарност у последње време достиже светске размере, а сабира и награде престижних магазина, као и места у врху топ листа. Одмах након њих, први пут у Србији, наступиће мароканска атракција, бенд Bab L’ Bluz, чију музику краси изванредан баланс блиског и егзотичног, елемената добро знаних модерном човеку (рок, блуз, психоделија) и архетипских енергија, које остатак света наслућује у култури вечито тајанствене Африке.

Добитник престижног признања WOMEX Artist Award и два Гремија, Кајхан Калор из Ирана, вансеријски свирач кеменчеа, одржаће концерт 12. новембра у Позоришту младих, а на концерту ће му се придружити његов дугогодишњи сарадник, свирач на баглами, Ердал Ерзинџан. Њиховом концерту претходиће наступ домаћег београдског бенда Shira Utfila, који ове године обележава 22 године постојања, а који ће публика у Новом Саду слушати први пут после десет година.

Поред главног концертног програма, први world music фестивал Pocket Globe доноси и три предавања у оквиру пратећег програма. Чланови бенда Bab L’ Bluz, Јусра Мансур и Брис Ботан, одржаће предавање 11. новембра у Позоришту младих. Том приликом ће отворити занимљиву и необичну тему о улози жене у музици Марока, рушењу стереотипа и друштвеном покрету  Nayda који су млади Мароканци и Мароканке покренули пре неколико година, као и о музици етничке групе Гнава, која живи у Мароку, а пореклом је из пустиње Сахаре. Дамир Имамовић ће, такође у Позоришту младих, у суботу 12. новембра кроз предавање представити своја нова истраживања у вези са традиционалним инструментом по имену саз, његовом улогом у друштву и севдаху, док ће Кајхан Калор у недељу, 13. новeмбра, у Културној станици Свилара, предавати о музици Ирана, уз посебан осврт на појам радиф и његову важност у импровизацији.

Улаз на предавања је бесплатан, док цена улазнице за свако концертно вече износи 800 динара у претпродаји, а на дан концерата 1000 динара. Карте за прво вече се могу набавити на Gigs Tix сајту, а за друго и треће вече на благајни Позоришта младих, уз могућност онлајн резервације.

Програмски лук Друга? Европа представља велико финале Европске престонице културе које од 7. октобра до 27. новембра многобројним програмима покреће питања доминантних вредности у европској култури и уметности и доводи до откривања другачијих, алтернативних, маргинализованих, мањинских и бунтовних израза.

Фото: Hamidreza Shirmohammadi, Алмин Зрно, Сања Анђелковић, Michalis Demetriades, Бојан Ђорђевић

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.