Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

28/12/2016
Најмлађи Новосађани испраћају 2016. годину уз оперу Црвенкапа и Деда Мраз
28/12/2016

Дочек 2017. године у Новом Саду остаће упамћен као премијерно организован фестивалски концепт испраћаја старе и дочека Нове године под заједничким називом „Две.Нове“. Такође, премијерно ће у делу програма Дечје Нове године у Дунавском парку бити изведена дечја опера на отвореном.

Удружење „Високо Ц“ које чине осам оперских певача, међу којима су и чланови Опере Српског народног позоришта и вокални педагози са Академије и музичких средњих школа, и један пијаниста у суботу, 31. децембра, извешће оперу за децу Црвенкапа. Програм Дечје нове године почиње у 10 часова и трајаће све до подневна, када ће за најмлађе бити уприличен „дочек“ 2017.
Бранислав Цвијић, члан Опере Српског народног позоришта и, наравно, Удружења „Високо Ц“, каже да је опера Црвенкапа за ову прилику, новогодишње извођење у Дунавском парку, употпуњена и Деда Мразом.

– Представа је препуна певања, музике, играња, шале, лепих костима. Биће то права, класична оперска представа, али опет нешто потпуно ново прилагођено деци до 3 до 11 година. Верујем да ће се наши најмлађи суграђани лепо провести и да ће им ова представа пуно значити у сазревању и стварању квалитетног музичког укуса – нагласио је Цвијић.

Удружење „Високо Ц“ има четири пројекта оперских представа за децу, а Црвенкапа, изведена више од 300 пута, један је од њих. Како истиче Цвијић, малишани су ове оперске представе прихватили изнад свих очекивања, што само потврђује да су деца жељна квалитетних извођења, било да су у питању позоришне, било оперске представе.

Коментаришући фестивалски програм „Две.Нове“ који је припремио тим „Нови Сад 2021“, Цвијић сматра да је велика ствар за Нови Сад да подржава пројекте који ће децу учити култури живљења и препознавању квалитета и правих вредности.

Бајковити дочек Дечје Нове године, 31. децембра, у Дунавском парку, почиње у раним преподневним часовима. Како је планирано малишане ће у „Леденој шуми“, поред Удружења „Високо Ц“ и оперске представе Црвенкапа и Деда Мраз, забављати и Бранимир Росић, дечји хор „Звончићи“, музички програми радионице „До ре ми“ и школе музике „Мелодиес“, представиће се „Хаос аниматори“ и бројни други извођачи, а све уз разноврсне забавне садржаје. Управо ће малишани и први дочекати 2017. годину, јер је за њих приређен специјалан дочек Нове године који је планиран за 12 часова као спектакуларно изненађење за најмлађе.

Програм у Дунавском парку помогли су трговински ланац ИДЕА и пројекат „Ледена шума“.

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.