Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

21/09/2022
Највећа изложба дела Саве Шумановића на Калеидоскопу културе
21/09/2022

Јединствена изложба у Србији „Сава Шумановић и европски реализми између два светска рата”, која ће кроз три изложбене поставке обухватити највећи број дела једног од најзначајнијих српских сликара и повезати чак четири земље, биће отворена у суботу, 24. септембра, у 20.22 часа, чиме ће бити означен почетак недеље визуелне уметности у оквиру актуелног Калеидоскопа културе у Новом Саду.

На Тргу галерија, месту које традиционално припада визуелној уметности, Калеидоскоп културе, један од кључних пројеката Европске престонице културе, повезао је галерије од националног значаја – Спомен-збирку Павла Бељанског и Галерију Матице српске, где ће бити две изложбене поставке и Галерију ликовне уметности поклон збирку Рајка Мамузића, која има програмски удео, али и Галерију слика „Сава Шумановић” у Шиду, где ће бити трећа изложбена поставка.

Цена улазнице за поставку је 200 динара и важи за обе галерије, Спомен-збирку Павла Бељанског и Галерију Матице српске.

„Оно што је 2016. године био сан, данас је реалност. Идеја о новим људима, просторима, процесима и програмима и њиховом повезивању, која се можда чинила немогућом, данас се види управо на примеру изложбе једног од најзначајнијих представника српског модернизма и то у три уметничке установе истовремено. То је озбиљан подухват у оквиру Калеидоскопа културе, који је на више нивоа приказао да су такве ствари могуће и то не само у Новом Саду, већ и шире, и да то треба да нам буде стална пракса”, рекла је програмска директорка Фондације „Нови Сад – Европска престоница културе”, Сара Вулетић, на данашњој конференцији за медије.

Шумановићево сликарство из периода између 1919. и 1940. године биће представљено делима из три наведена музеја, али и захваљујући позајмици уметникових дела из водећих националних институција културе, затим музеја из Хрватске, Северне Македоније и Француске.

„Значај Шумановићевих дела из колекције Павла Бељанског и збирке модерног сликарства Галерије Матице српске био је незаобилазан у представљању вредности културне баштине Новог Сада, у години када овај град носи титулу Европске престонице културе. Трећа карика у излагачком концепту јесте Галерија слика ‘Сава Шумановић’ у Шиду, без чије збирке не би могли да се донесу закључци о стваралаштву овог уметника у националним и интернационалним оквирима. Програм свечаног отварања обухватиће и пројекат ChoreoChroma, који полазиште има у сликарству Саве Шумановића”, објаснила је ауторка пројекта Милана Квас и управница Спомен-збирке Павла Бељанског, установе која је носилац пројекта.

Управница Галерије Матице српске, др Тијана Палковљевић Бугарски и директорка Галерије слика „Сава Шумановић” у Шиду, Јована Лакић, представиле су поставке у изложбеним просторима својих институција и нагласиле значај ове међумузејске сарадње.

„Ово је лепота Европске престонице културе као пројекта – да нам омогући неке ствари које иначе нису могуће, да нас подстакнемо да будемо бољи и направимо искораке које наша публика и наш град заслужује“, истакла је управница Галерије Матице српске, Тијана Палковљевић Бугарски.

Од импозантне збирке уметничких дела, која је обележила недељу визуелне уметности прошлогодишњег Калеидоскопа културе, до безбедности и чувања тих дела као највећег националног блага, ДДОР осигурање је важан актер Трга галерија и званично осигурање пројекта „Нови Сад – Европска престоница културе” и програмског лука Калеидоскоп културе, а такође и партнер недеље визуелне уметности.

„Када је у питању очување културног наслеђа, Унипол, наша матична кућа, пружа подршку иницијативама и пројектима у области културе и уметности. Када се фокусирамо на визуелну, Унипол је успоставио свој посебан музеј, под називом CUBO, у којем промовишемо културу организовањем догађаја и изложби са различитим тематикама како бисмо заједници пренели и ово важно наслеђе и вредности Унипол групе. Уз овај пројекат, Унипол је подржао изложбе светски познатих уметника, као што су Моне, Шагал, Реноар, Пикасо, Ван Гог, Дали и многих други. ДДОР је препознао значај промоције и подршке уметности кроз разнолике иницијативе, које се крећу од откупа радова младих аутора који красе наше просторије до сарадње са Фондацијом ‘Фондација Нови Сад – Европска престоница културе’ , која је од великог значаја за наш град. Подржавајући пројекат Калеидоскоп културе, који се традиционално одржава на нашем Тргу галерија, желимо да додатно учврстимо нашу традиционалну посвећеност уметности и култури. Овогодишња изложба слика Саве Шумановића, једног од најистакнутијих уметника у Србији прошлог века, чини нас изузетно поносним. Свим посетиоцима изложбе желим да уживају у овим радовима”, рекао је Франческо Маши, председник Извршног одбора ДДОР осигурања.

Калеидоскоп културе траје до 7. октобра, а након недеље визуелне, последња недеља посвећена је примењеној уметности.

Слике: 
Сава Шумановић, У сенци, 1935, Вл. Галерија слика „Сава Шумановић“, Шид
Сава Шумановић, Кућа у сокаку, 1933, Вл. Спомен-збирка Павла Бељанског, Нови Сад

Фото:
Владимир Величковић

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.