Претрага
Close this search box.

Objavljeno:

21/09/2022
Najveća izložba dela Save Šumanovića na Kaleidoskopu kulture
21/09/2022

Jedinstvena izložba u Srbiji „Sava Šumanović i evropski realizmi između dva svetska rata”, koja će kroz tri izložbene postavke obuhvatiti najveći broj dela jednog od najznačajnijih srpskih slikara i povezati čak četiri zemlje, biće otvorena u subotu, 24. septembra, u 20.22 časa, čime će biti označen početak nedelje vizuelne umetnosti u okviru aktuelnog Kaleidoskopa kulture u Novom Sadu.

Na Trgu galerija, mestu koje tradicionalno pripada vizuelnoj umetnosti, Kaleidoskop kulture, jedan od ključnih projekata Evropske prestonice kulture, povezao je galerije od nacionalnog značaja – Spomen-zbirku Pavla Beljanskog i Galeriju Matice srpske, gde će biti dve izložbene postavke i Galeriju likovne umetnosti poklon zbirku Rajka Mamuzića, koja ima programski udeo, ali i Galeriju slika „Sava Šumanović” u Šidu, gde će biti treća izložbena postavka.

Cena ulaznice za postavku je 200 dinara i važi za obe galerije, Spomen-zbirku Pavla Beljanskog i Galeriju Matice srpske.

„Ono što je 2016. godine bio san, danas je realnost. Ideja o novim ljudima, prostorima, procesima i programima i njihovom povezivanju, koja se možda činila nemogućom, danas se vidi upravo na primeru izložbe jednog od najznačajnijih predstavnika srpskog modernizma i to u tri umetničke ustanove istovremeno. To je ozbiljan poduhvat u okviru Kaleidoskopa kulture, koji je na više nivoa prikazao da su takve stvari moguće i to ne samo u Novom Sadu, već i šire, i da to treba da nam bude stalna praksa”, rekla je programska direktorka Fondacije „Novi Sad – Evropska prestonica kulture”, Sara Vuletić, na današnjoj konferenciji za medije.

Šumanovićevo slikarstvo iz perioda između 1919. i 1940. godine biće predstavljeno delima iz tri navedena muzeja, ali i zahvaljujući pozajmici umetnikovih dela iz vodećih nacionalnih institucija kulture, zatim muzeja iz Hrvatske, Severne Makedonije i Francuske.

„Značaj Šumanovićevih dela iz kolekcije Pavla Beljanskog i zbirke modernog slikarstva Galerije Matice srpske bio je nezaobilazan u predstavljanju vrednosti kulturne baštine Novog Sada, u godini kada ovaj grad nosi titulu Evropske prestonice kulture. Treća karika u izlagačkom konceptu jeste Galerija slika ‘Sava Šumanović’ u Šidu, bez čije zbirke ne bi mogli da se donesu zaključci o stvaralaštvu ovog umetnika u nacionalnim i internacionalnim okvirima. Program svečanog otvaranja obuhvatiće i projekat ChoreoChroma, koji polazište ima u slikarstvu Save Šumanovića”, objasnila je autorka projekta Milana Kvas i upravnica Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, ustanove koja je nosilac projekta.

Upravnica Galerije Matice srpske, dr Tijana Palkovljević Bugarski i direktorka Galerije slika „Sava Šumanović” u Šidu, Jovana Lakić, predstavile su postavke u izložbenim prostorima svojih institucija i naglasile značaj ove međumuzejske saradnje.

„Ovo je lepota Evropske prestonice kulture kao projekta – da nam omogući neke stvari koje inače nisu moguće, da nas podstaknemo da budemo bolji i napravimo iskorake koje naša publika i naš grad zaslužuje“, istakla je upravnica Galerije Matice srpske, Tijana Palkovljević Bugarski.

Od impozantne zbirke umetničkih dela, koja je obeležila nedelju vizuelne umetnosti prošlogodišnjeg Kaleidoskopa kulture, do bezbednosti i čuvanja tih dela kao najvećeg nacionalnog blaga, DDOR osiguranje je važan akter Trga galerija i zvanično osiguranje projekta „Novi Sad – Evropska prestonica kulture” i programskog luka Kaleidoskop kulture, a takođe i partner nedelje vizuelne umetnosti.

„Kada je u pitanju očuvanje kulturnog nasleđa, Unipol, naša matična kuća, pruža podršku inicijativama i projektima u oblasti kulture i umetnosti. Kada se fokusiramo na vizuelnu, Unipol je uspostavio svoj poseban muzej, pod nazivom CUBO, u kojem promovišemo kulturu organizovanjem događaja i izložbi sa različitim tematikama kako bismo zajednici preneli i ovo važno nasleđe i vrednosti Unipol grupe. Uz ovaj projekat, Unipol je podržao izložbe svetski poznatih umetnika, kao što su Mone, Šagal, Renoar, Pikaso, Van Gog, Dali i mnogih drugi. DDOR je prepoznao značaj promocije i podrške umetnosti kroz raznolike inicijative, koje se kreću od otkupa radova mladih autora koji krase naše prostorije do saradnje sa Fondacijom ‘Fondacija Novi Sad – Evropska prestonica kulture’ , koja je od velikog značaja za naš grad. Podržavajući projekat Kaleidoskop kulture, koji se tradicionalno održava na našem Trgu galerija, želimo da dodatno učvrstimo našu tradicionalnu posvećenost umetnosti i kulturi. Ovogodišnja izložba slika Save Šumanovića, jednog od najistaknutijih umetnika u Srbiji prošlog veka, čini nas izuzetno ponosnim. Svim posetiocima izložbe želim da uživaju u ovim radovima”, rekao je Frančesko Maši, predsednik Izvršnog odbora DDOR osiguranja.

Kaleidoskop kulture traje do 7. oktobra, a nakon nedelje vizuelne, poslednja nedelja posvećena je primenjenoj umetnosti.

Slike:
Sava Šumanović, U senci, 1935, Vl. Galerija slika „Sava Šumanović“, Šid
Sava Šumanović, Kuća u sokaku, 1933, Vl. Spomen-zbirka Pavla Beljanskog, Novi Sad

Foto:
Vladimir Veličković

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.