Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

24/08/2022
Највећа смотра уметничке продукције отвара новосадски Калеидоскоп културе
24/08/2022

Калеидоскоп културе, најбољи европски тренд бренд у области културе, доживеће пето и, до сада, најзначајније издање, од 1. септембра до 7. октобра у Новом Саду.

Већ на отварању, највећом смотром уметничке продукције у овом делу Европе, кроз пет врста уметности, од 1. до 4. септембра биће представљено око 400 уметница и уметника из готово 40 земаља света.

Отварајући врата индустријског наслеђа Дистрикта, на згради Фабрике биће постављена једна од највећих интерактивних инсталација у Европи „Аутокорект”, дело архитектонског уметничког колектива „Каркатаг”, добитника престижне награде The Oxford Samuel Beckett Theatre Trust.

„У питању је инсталација коју чини роботизовани и аутоматизовани систем машина и уређаја, који својим медијским садржајима и кретањем стварају кореографију – специфични плес на фасади, трансформишући зграду Фабрике у сцену, пролазнике и кориснике зграде у део тог екосистема”, рекао је члан уметничког колектива „Каркатаг”, Марко Димитријевић.

Примењена уметност биће представљена Бијеналом сценског дизајна, коју предводи светски признат колектив „Numen/For Use”. После поставки широм Европе, Азије, Аустралије и Јужне Америке, колектив ће премијерно у Новом Саду поставити своју инсталацију Tape.

„Публика ће моћи да се упозна и са пројектом ‘Common’ који се бави модернистичким наслеђем у Ријеци, Скопљу и Новом Саду. Своје праксе представиће неки од водећих аутора и ауторки са простора бивше Југославије, који делују на пољима сценског дизајна, а међу којима су дизајнер и сценограф Свен Јонке, архитекта Миодраг Куч и други”, истакла је уметничка директорка Бијенала сценског дизајна, Миа Давид.

Недеља визуелне уметности обухватиће чак 22 изложбе и 12 филмских пројекција, попут нових филмова „Комедија на три спрата”, у ком играју познате српске глумице Весна Тривалић и Сека Сабљић, и „Ала је леп овај свет” са Анђелком Прпић у главној улози. И док ће изложба радова најбољих светских младих фотографа и фотографкиња из чак 36 земаља света бити поред Гвожђаре, више од 25 најзначајнијих новомедијских уметника Србије, предвођених великим именима попут Владимира Лалића, Доријана Колунџије и Горана Деспотовског, представиће се својим радовима у обновљеним просторима Бироа и Складишта. Поред гостујућих сликара из Француске и Аустрије, врата репрезентативних обновљених атељеа отвориће и три европски призната уметника из Новог Сада – Петар Мирковић, Тадија Јаничић и Борис Лукић.

„Пренаменом старих објеката у нове атељее, пречицом смо из 19. дошли директно у 21. век. Сада проблем атељеа више није тема дана, а уметници могу своју енергију и идеје да усмере на оно што је заиста њихов позив”, истакао је сликар Борис Лукић.

У извођачкој уметности, очекује нас осам представа савременог плеса са врхунским извођачима и извођачицама из Шпаније, Јапана, Шведске, Грчке, Бразила, са Обале Слоноваче, али и из Србије и других земаља, на три театарске локације у Дистрикту. Добитница Гремија, Dobet Gnahore, наступиће са новосадским уметницима и уметницама и волонтерима и волонтеркама у перформансу који ће бити уметнички и критички одговор на чувени слет. Такође, на Калеидоскоп културе долази и прослављени шведски кореограф јапанског порекла, Сатоши Кудо, али и водећи регионални плесни ансамбли, попут Националног балета Северне Македоније, Битеф театра, Загребачког плесног центра и других.

Симболично, наступиће 22 извођача и извођачица чији калеидоскопски приступ жанровима и начинима извођења ствара јединствен звук. Чувени фински симфонијски метал састав Apocalyptica, врсни њујоршки музичари Hercules and Love Affair, као и култни британски алтернативни бенд Republica са хитом „Ready to go”, само су део четрдесетосатног музичког програма у Дистрикту. Својеврсни домаћин, прослављени новосадски композитор, инструменталиста и мултимедијални уметник, Борис Ковач, увешће нас у четири дана отварања Калеидоскопа културе.

Књижевни програм, са радионицама, стручним конференцијама и трибинама из области пет врста уметности, употпуниће четири дана отварања пред предстојећих пет различтих уметничких недеља Калеидоскопа културе.

„Све оно што је Нови Сад могао само да сања до Калеидоскопа културе, сада очигледно живи кроз културу заједништва. И као што престижна европска награда потврђује моје речи, тако и четири дана представљају само увертиру за оно што нас чека у наредних пет недеља. Са стеченим знањем и искуством у стварању програма на култиним местима и у обновљеним просторима, верујем да то важи и за Калеидоскоп културе у будућности”, изјавио је директор Фондације „Нови Сад – Европска престоница културе”, Немања Миленковић.

Партнери Калеидоскопа културе су Erste банка, IDEA, ДДОР осигурање, А1 Србија и Heineken Србија.

Фото: Филип Петронијевић, Урош Д, Ville Juurikkala, Владимир Величковић

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.