Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

19/07/2016
Наше место „За нове мостове“
19/07/2016

Трећи у низу програма којим се промовише кандидатура Града Новог Сада за Европску престоницу културе 2021. године одржаће се на Брод театру.

 

У уторак, 19. јула, на Брод театру, усидреном на Београдском кеју, биће изведена позоришна представа „Наше место„, у којој наступају глумци Николина Спасић и Милан Новаковић, а редитељ је Богдан Јанковић.

„Наше место“ је прича о двоје младих људи који долазе с различитих страна, с југа и севера, и ту, у нашем месту, покушавају да остваре своје амбиције. Представа полази од идеје да град чине људи који живе у њему, а ослушкујући причу младих људи, добија се једина права слика о Новом Саду, онаквом какав је он заиста. Представа „Наше место“ прича о Новом Саду, о свемо што би он могао да буде и то из перспективе младог човека који живи у том граду и даје свој допринос у стварању слике о њему. Суштинска порука је да се Нови Сад представи онакак какав он заиста јесте, поготово за људе који у њега долазе.

Представа ,,Наше место"
Представа ,,Наше место“

 

Извођењем представе „Наше место“ биће промовисан трећи ,,мост“ програмског концепта „За нове мостове“ којим Град Нови Сад конкурише за ласкаву титулу Европске престонице културе. Трећи мост носи назив ДУГА и бави се проблемима конфликта и миграција.

Новосађани су се до сада могли упознати са прва два програмска „моста“ под именима НАДА и СЛОБОДА, који су посвећени културним капацитетима и јавним просторима, односно креативним индустријама и младима, а који су промовисани кроз џез концерт одржан у галерији ИТД на Петроварадинској тврђави и фантастичном – по први пут одржаном концерту 100 симфоничара на отвореном у Новом Саду – наступу омладинског оркестра ВУ-а из Холандије у двориште Гимназије „Јован Јовановић Змај“.
И вечерашња представа на Броду театру „Наше место“, као и претходна два догађаја, почеће у 20 часова и 21 минут како би асоцирала на 2021. годину у којој би Нови Сад могао да буде Европска престоница културе. Улаз је бесплатан.

Последњи у овом низу културно-уметничких догађаја је концерт славног виолинисте Стефана Миленковића и оркестра „Camerata Academica“ у Католичкој порти у четвртак, 21. јула. Те вечери биће промовисан четврти програмски мост назван НОВИ МОСТ и који за тему има културно наслеђе и гостопримство.

Све програме припремила је екипа пројекта „Нови Сад 2021“, задужена за кандидатуру Новог Сада за титулу Европске културне престонице, уз пуну подршку Града Новог Сада, а у сарадњи са Музичком омладином Новог Сада, Културним центром Новог Сада и удружењем „Страда“.

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.