Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

19/08/2017
Наставак отворених разговора о тзв. Кинеској четврти
19/08/2017

 

Некадашњи простор фабричког комплекса „Петар Драпшин“, познатији као тзв. Кинеска четврт, тек се захваљујући победама за Европску престоницу културе 2021. и Омладинску престоницу Европе 2019. године, поново нашао у фокусу и препознат је као важна градска локација.

Усвајањем Плана детаљне регулације тог простора, који је уследио после добијања ових титула, комплекс је сачуван од рушења и потенцијалног пртварања простора у тржни центар или у комплекс стамбених објеката.

Након апела градоначелника на грађење културе дијалога на ову тему крајем јуна ове године, уследила је и трибина „Дијалогом до развоја Кинеске четврти“ која је у организацији листа Данас и фестивала Егзит одржана на Петроварадинској тврђави. На овој трибини учествовали су и садашњи резиденти у Кинеској четврти, као и представници ДАНС-а, и сложили су се око става да је Кинеска четврт сачувана. Још један од закључака било је и доношење корака који подразумева развој, односно одлуке о будућим садржајима тзв. Кинеске четврти која може бити донета једино кроз усвајање културе дијалога.

Стога, Фондација „Нови Сад 2021“ покреће низ отворених разговора под називом „Диван“ за ширу јавност, док ће Градска управа за културу покренути форуме за стручну јавност, а прва тема ових скупова биће управо развој тзв. Кинеске четврти.
Први Диван ће се одржати у уторак, 22. августа у 11 часова у Студентском културном центру „Фабрика“ и овом приликом позивамо све заинтересоване грађане, представнике удружења и организација да нам се придруже како бисмо заједничким снагама градили боље будућност за све Новосађане.

 

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.