Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

01/06/2021
Наставља се са обновом и развојем пет средишта културе Новог Сада
01/06/2021

У сусрет 2022. години, када ће Град Нови Сад понети титулу Европске престонице културе, градске управе интензивно раде на јединственом подухвату заштите, обнове и развоја пет средишта културе „Српске Атине”. Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић формирао је Радну групу за успешно спровођење пројекта „Нови Сад – Европска престоница културе” која се током читавог трајања пандемије састајала како би, и поред отежаних услова рада, испунила задате циљеве.

Данас је у Градској кући одржана 23. седница Радне групе за координацију и праћење активности на имплементацији пројекта „Нови Сад – Европска престоница културе“ којом је преседавао заменик градоначелника Новог Сада Милан Ђурић.

– После пола века, ово је историјски подухват са највећим програмским и просторним улагањем у културу Новог Сада. Подстрек су нам видљиви резулати за Новосађане и посетиоце града, али и похвалне оцене из Брисела. На тај начин овакав приступ у координацији пројекта остају нам као трајни процесни легат за све будуће активности у области културе – изјавио је заменик градоначелника Милан Ђурић.

У циљу што бољег туристичког представљања и позиционирања Новог Сада као града културе и после године титуле, настављају се радови на обнови пет културних средишта Града. После обнове већег дела фасада у Подграђу, почиње се и са обновом зграде Арсенала, али и зграде Музеја града Новог Сада и такозване Једноставне касарне на Петроварадинској тврђави. Након заштите Алмашког краја као културно-историјске целине, те њеног развоја кроз отварање Културне станице Свилара и проширења капацитета Академије уметности, и индустријско наслеђе „Кожаре” дочекало је почетак своје обнове.

У току су и опсежни радови на реконструкцији централног Трга слободе и Позоришног трга у Новом Саду, где ће свечано бити отворена година титуле, а током 2022. године бити представљена узбудљива хронологија Новог Сада. Актуелна је и комплетна ревитализација Креативног дистрикта на простору некадашњег Великог Лимана, који ће у години титуле отворити врата за бројне догађаје планиране за реализацију у укупно осам програмских лукова пројекта Нови Сад – Европска престоница културе.

Јединствени модел децентрализације културе у овом делу Европе, систем културних станица, препознат је као један од најуспешнијих подухвата Новог Сада – Европске престонице културе, о чему сведоче и чланци признатих иностраних медија, као што су БиБиСи и Еуроњуз, који идентификују културне станице као центре културе у Новом Саду. С тим у вези, у плану је проширење система културних станица на нове просторе у Сремским Карловцима, на Телепу, као и у Степановићеву.

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.