Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

29/10/2016
Верујемо да ништа више неће бити исто
29/10/2016

 

Нови Сад ће од 10. до 12. новембра бити домаћин 18. Новосадског џез фестивала. Професор доктор Момчило Бајац као део тима „Нови Сад 2021“ изјавио је да верује да у Новом Саду више ништа неће бити исто.

– Сада је главно питање колико ће, у наредних пет година, после добијања те титуле, бити боље. А биће боље онолико колико целокупна културна сцена Новог Сада и Новосађани схвате то као свој пројекат – рекао је Бајац и истакао да убудуће само креативношћу, одговорношћу и иницијативом можемо да оправдамо великучаст и обавезукоју смо добилиосвајањем титуле Европске престонице култруре 2021. године.

Према његовим речима, управо креативност у смишљању пројекта којим је конкурисано, посебно креативност у презантацији у Бриселу, која је била оригинална, смела, и другачија, за разлику од претходних ЕПК, вероватно су великим делом пресудили су да освојимо ту престижну титулу.

– Успели смо да направимо први корак. И џез музика је имала удео у целом пројекту и верујем да ће џез музика поново заузети место које јој припада на „културној мапи“ Новог Сада – изјавио је Бајац током најаве предстојећег Новосадског џез фестивала.

14191415_10208314960406830_1524739621_o

Потрвду о добро изабраном програмском концепту под називом „За нове мостове“,којим је конкурисано за Европску престоницу културе, дала је и уредница музичког програма Културног центра Новог Сада Весна Каћански подсећајући да је поред успостављених „мостова“ са Дортмундом и Умбријом, прошле године сарадња успостављена и са Ријеком.

– Мимо Фестивала са аустријским градом Линцом,када је он био кандидат за Европску престоницу културе, приредили смо на Штранду незабораван програм. Та повезаност и „мостови“ већ постоје и биће их још када говоримо о Новосадском џез фестивалу – рекла је Весна Каћански и најавила да ће од сада свака новосадска манифестација морати да доживи неку трансформацију и промену на боље, па ће тако бити и са Новосадским џез фестивалом.

И овогодишњи Новосадски џез фестивал припрема прави музички спектакл љубитељима џеза. Најављени су наступи домаћих и светских џез музичара, међу којима су амерички саксофониста Маркус Стрикланд, Роберто Гато Перфектрио из Италије, аустријска уметница Сузана Савоф, Жилијана Лорау, Васил Хаџиманов и други.

Главни концертни програм 18. Новосадског џез фестивалатрајаће од 10. до 12. новембра у Српском народном позоришту, док је припремљен и низ пратећих програма, џем сешна, изложби, предавања и радионица на Броду „Zeppelin“, у Основној музичкој школи „Јосип Славенски“, у Центру за социјални рад, ШОСО „Милан Петровић“, на Трибини младих Културног центра Новог Сада…

 

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.