Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

01/06/2021
Нови међународни конкурс за европски пројекат БЕТА циркус
01/06/2021

Европски БЕТА циркус отворио je конкурс са циљем да одабере шест учесника из Србије за радионицу која ће се одржати у Новом Саду. Сви заинтересовани могу да се пријаве до 25. јуна до краја дана, на сајту БЕТА циркуса. Пројекат ће бити реализован од 22. до 26. септембра ове године.

БЕТА циркус је пројекат сарадње настао у циљу развоја и подизања капацитета за неафирмисане уметнике из области савременог циркуса, који су у потрази за иновативним радовима, трендовима и изразима у Европи, с посебним фокусом на земље које немају висок ниво циркуског образовања и у којима циркус није препознат као савремена уметност. Пројекат тако представља прилику за публику да искусе нове изразе и концепте током наступа уживо.

Активности су засноване на обукама (радионице, сесије, разговори са менторима), наступима који су отворени за публику, конференцијама и семинарима, који за циљну групу имају професионалце и завршној јавној вежби коју изводи група међународних учесника. У оквиру овог отвореног позива биће одабрано шест локалних учесника из Србије који ће похађати програм у Новом Саду у септембру.

Током две године, пројекат ће се фокусирати на нове трендове у естетици савременог циркуса, као што су илузионизам и нова магија. Свим својим активностима, БЕТА циркус промовише међународну подршку за дисеминацију нових токова савременог циркуса, нове уметничке и истраживачке пројекте, подиже капацитете ове уметности, пружа подршку активностима транснационалне сарадње, која је заснована на мобилности уметника, професионалаца и партнерских тимова како би се открили различити контексти, али и нова публика и нови уметници.

БЕТА циркус ће одабрати групу од шест учесника различитих профила који представљају неафирмисане уметнике, укључујући и оне мотивисане да мењају каријеру у оквиру дефиниције неафирмисан. Учесници ће бити одабрани на основу образовања и претходног искуства, као и на основу мотивације да се укључе у пројекат и науче нове вештине.

Коначни одабир биће сачињен од разноликих профила апликаната, са посебним освртом на специфичности овог програма, где је доступност за рад на међународном пројекту обавезан предуслов.

БЕТА циркус је суфинансиран од стране програма Европске Уније – Креативна Европа, а реализују га Bussola (Португал), Teatro Necessario (Италија), Ludifico (Србија) и Rigas Cirks (Летонија).

Тагови:

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.