Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.
нови портрети

Објављено:

31/07/2020
„Нови портрети” – Упознајте нову генерацију младих уметница Новог Сада
31/07/2020

Обликовање нових портрета, вредности којима младе, неафирмисане уметнице теже и њихов рад, биће представљени кроз пројекат “Нови портрети” који ће бити приказан данас, 31. јула од 19 сати путем званичне Фејсбук странице Културних станица.

Пројекат је реализован на платоу испред нове Културне станице Буковац, а публици ће бити представљен у онлајн формату у складу са актуелном епидемиолошком ситуацијом.

„Идеја је да овај пројекат ‘осветли’ неколико нових лица тј. да укаже на постојање млађе генерације уметника, за које често нема места у етаблираним уметничким круговима и у промоцији уметничког израза. Чест је случај да наши академци прве изложбе имају у неким другим градовима, чак и у иностранству, а да су у свом граду заобиђени, невидљиви“, истиче ауторка пројекта Витомирка Требовац и додаје:

“С обзиром на то да су ово млади људи, на почетку свог рада, представићемо тај скромни рад, а пре свега ћемо се потрудити да ‘осветлимо’ њихове портрете кроз оно шта они јесу, шта читају, шта слушају, које сликаре воле, дакле – да публици донесемо њихов вредносни свет. Овај пројекат се бави и њиховим потенцијалима”.

Витомирка такође каже да јој је жеља да овај пројекат настави да живи у другим облицима, да “Нови портрети” наставе да извиру кроз нове акције и да се постави платформа која ће бити одскочна даска за даљи рад младих уметника.

“Битно је да видимо шта су утицаји и куда иду ти млади људи, зато што је битно указати на неки континуум у уметничким праксама, потребно је показати шта је дух времена у овом моменту, а то се може једино ако уђемо у интимно подручје уметника и њиховог рада”, додаје она.

нови портрети

Публика ће у петак, 31. јула моћи да се упозна са Ксенијом Вукашиновић, Саром Кецман и Јеленом Новаковић, три изузетно аутентичне младе уметнице које ће говорити не само о својим уметничким делима, фотографијама и кратким филмовима, него и о свом укусу, ономе шта их интересује, као и о уметницима који су на њих утицали. Разговор ће модерирати професорка Милијана Пејаковић.

Пројекат “Нови портрети” један је од 22 пројекта који су добили средства на јавном позиву „Уметници. Сад!”, Фондације “Нови Сад – Европска престоница културе”, који има за циљ јачање локалне културне сцене, подизање њених капацитета кроз мрежу културних станица, децентрализација цултуре, као и развој публике.

Партнер на пројекту „Уметници. Сад!“ је компанија Меркатор С.

јавни конкурс уметници сад

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.