Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

27/02/2017
„Нови Сад 2021“ и „Печуј 2010“ припремају шест пројеката
27/02/2017

Представници града Печуја који су учествовали у пројекту Печуј 2010 – Европска престоница културе, одржали су радни састанак са члановима тима Фондације Нови Сад 2021, која је задужена за реализацију пројекта Нови Сад 2021 – Европска престоница културе.

Посебан значај овог састанка огледа се у томе што су два града, Печуј и Нови Сад, не само градови-побратими, него и некадашња, односно, будућа Европска престоница културе. Отуда се највише разговарало о будућим пројектима културне сарадње, а да је састанак био врло плодоносан говори чињеница да су се учесници договорили да се, у овом тренутку, „зауставе“ на шест пројеката сарадње, не зато што није било више идеја, него да би се креативна енергија успешно концентрисала на њихову реализацију.

Састанку са члановима тима Нови Сад 2021, одржаном у Новом Саду, у име пројекта Печуј 2010 присуствовали су Габор Моцар, запослен у Жолнаји четврти и председник Европске хорске асоцијације, и Карољи Мехеш, писац, новинар и члан Асоцијације печујског резиденцијалног књижевног програма. Осим њих, састанку су присуствовали и представници Мађарског културног института Колегијум Хунгарикум – Јанош Деже, директор, и Дамир Ресимовић, секретар за културу.

Иначе, ово је био први велики радни састанак чланова тима Нови Сад 2021 са једним ЕПК пројектом од почетка године, а усмерен ка конкретизацији сарадње. Наредних месеци планирано је да састанке са представницима ЕПК пројеката организујемо једном месечно. Први наредан састанак одржаће се већ средином марта у Ријеци, где ће се разговарати о сарадњи Ријеке, Темишвара, Пловдива, Елефсине, Матере и Новог Сада на великом пројекту, усмереном ка образвању младих културних продуцената и подизању капацитета за реализацију пројеката.

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.