Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.
Novi Sad 2021 i Herceg Novi 2021

Објављено:

11/05/2016
Нови Сад 2021: Културна сарадња у региону је важнија од такмичења!
11/05/2016

Нови Сад 2021: Културна сарадња у региону је важнија од такмичења!Одлуком Панела независних стручњака Европске комисије, у децембру 2015. године за финалну фазу такмичења за Европску престоницу културе у категорији кандидата и/или потенцијалних кандидата за 2021. годину изабрани су градови Херцег Нови и Нови Сад. Наведени градови посвећено раде на припреми својих завршних апликационих пријава, а до истека рока за израду остало је свега три месеца.

Веома важан сегмент овог пројекта је међународна културна сарадња и размена искустава са бившим и будућим Престоницама културе и европским уметницима. Осим тога, посебно се подстиче и културна сарадња у региону и неговање европских вредности и истицање заједничке европске културне баштине. Подсетимо – победиће пројекат који понуди најбољи уметнички програм са израженом европском димензијом, уз поштовање свих шест критеријума/области кандидовања.

С обзиром на наведено, а чврсто верујући да је културна сарадња и културни развој наших градова значајнији од тренутног такмичења, представници пројекта Нови Сад 2021 данас су упутили позив пројекту Херцег Нови 2021 за успостављање сарадње. Иако нису из исте државе, ова два града су, с обзиром на нова правила Европске комисије за период од 2021. до 2033. године, постали конкуренти за добијање титуле Европске престонице културе која се 2021. године по први пут додељују граду из редова држава кандидата или потенцијалних кандидата за Европску унију.

Почетна идеја, потекла из Новог Сада, је да тимови два пројекта заједнички раде на планирању и изради пројеката и културних програма, који би тако постали саставни део оба апликациона формулара. Основни мотив је да се, на тај начин, омогући извесност реализације пројеката, који би се остварили у једном од градова независно од резултата званичног избора за Европску престоницу културе.

Чврсто верујемо да бисмо на тај начин још једном истакли значај културне сарадње и размене у региону и Европи, издигли културу изнад простог надметања и вратили смислу и вредностима које промовише пројекат Европске престонице културе.

 

 

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.