Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

10/06/2016
Нови Сад 2021 сваког петка у листу Данас
10/06/2016

kolaz danas ns 2021 horizontalno 1
Реномирани дневни лист Данас који се чита на целој територији наше земље, као и у региону, од данас је, у сарадњи са Градском управом за културу, почео са реализацијом пројекта „Нови Сад на путу ка Европској престоници културе 2021“. Лист Данас је и током прошле године, на веома професионалан начин, редовно обавештавао јавност о активностима у вези са кандидатуром Новог Сада за ЕПК 2021.

,,Поред интервјуа са личностима које су најдиректније повезане са радом у Организационом одбору, Уметничком савету и другим релевантним телима која конкретно раде на кандидатури Новог Сада, увели смо и редовну рубрику „АГОРА: Трг слободе“ где ће, уметници и сви људи који креирају културна дешавања у граду, имати прилике да изнесу своје виђење и наше културне сцене, као и активности поводом кандидатуре и друго. Наравно, лист Данас ће се трудити да објављује и ексклузивне вести као што је ова у данашњем броју, вест да је почело снимање промо материјала „КултурЛица“ што је заједнички пројекат ЕПК 2021 и Академије уметности у Новом Саду”, истакла је Гордана Драганић-Нонин, дописник листа Данас из Новог Сада.

До краја ове године, сваког петка, једна страница ових новина биће посвећена култури Новог Сада и активностима у вези са кандидатуром нашег града за Европску престоницу културе.

Novi Sad na putu ka Evropskoj prestonici kulture 2021

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.