Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

17/05/2022
Нови Сад – Европска престоница жена
17/05/2022

Провокативне, бунтовне, слободне, свестране, дрске – све то и више од тога су изложбе, представе, дебате, књижевност, поезија, музика, као и жене које их стварају. Жена је више од разних епитета. Жена није калуп. Жена није стереотип.

Вишеслојност личности сваке жене, рушење стереотипа и предрасуда, кроз разнолик уметнички израз биће представљени у овогодишњој Европској престоници културе, у Новом Саду, и то у оквиру новог програмског лука Хероине. У наредних готово месец дана, од традиције у савременом руху до активизма, Српска Атина приказаће развој и утицаје еманципације жена у читавој Европи.

Милева Марић Ајнштајн, Милица Стојадиновић Српкиња, Марија Трандафил, Милица Томић, Надежда Петровић и Исидора Жебељан само су неке од хероина српског, али и европског стваралаштва, које су инспирација за хероине данашњице – визуелне уметнице, глумице, драматуршкиње, редитељке, новинарке, музичарке, активисткиње и бројне друге.

Од хероине хармонике Неже Торкар, која ће 18. маја у Синагоги премијерно извести дело истакнутог иранског композитора Аршије Самсаминије под називом „Матица”, преко легендарне хероине перформанса Каталин Ладик, која ће промовисати своју аутобиграфију „Могу ли да живим на твом лицу” 20. маја, до премијере представе „Милева” 26. маја, чија је ауторка једна од најутицајнијих регионалних редитељки, Аница Томић, а на којој је своје креативне снаге удружило чак шест домаћих и регионалних драматуршкиња – Тијана Грумић, Ведрана Клепица, Олга Димитријевић, Миња Богавац, Ведрана Божиновић и Јелена Ковачић.

Фрушкогорска „Вила”

Неке од најзначајнијих европских хероина уметности окупиће се на првом фестивалу под називом „Вила”, у срцу најстаријег националног парка, Фрушке горе, у Врднику од 3. до 5. јуна. Готик вила Тарја Турунен, виле класичне музике – виолинисткиња Симон Ламсма и виолисткиња Табеа Цимерман, четири виле које чине бенд Warpaint, али и регионалне виле Натали Диздар и Калиопи, затим вила југословенског глумишта Аница Добра и многе друге биће део јединственог искуства које ће понудити овај фестивал у магичном амбијенту кроз различите садржаје – представе, концерте, плесне перформансе, поезију, филм, гастрокултуру, рок камп за девојчице, као и програме за најмлађе. Улаз је слободан.

Ко је жена у 21. веку?

Певачица Ида Престер, илустраторка Андријана Вешовић познатија као Зомбијана, глумице Наташа Нинковић, Јасна Ђуричић, Гордана Ђурђевић Димић, Емина Елор, ауторке Тања Ступар Трифуновић, Ивана Булатовић и Ивана Максић, само су неке од хероина које ће кроз различите програме, попут Аутономног фестивала жена (АФЖ) и пројекта „ARS E FEMMINA”, покренути теме положаја жена у 21. веку. Књижевни фестивал „Хероине у зениту” и мултимедијална изложба „Европско женско сећање” о историји Покрета за ослобођење жена у Европи такође ће допринети да Нови Сад током јуна постане престоница женског активизма.

Шест изложби у четири дана

Од 18. до 21. маја биће отворено чак шест изложби, које приказују вишеслојност сваке жене, и то у кључним културним институцијама визуелне уметности у Новом Саду – „Партизанка и Фрагонар: Колекција слика Јованке Броз” у Галерији Матице српске, „Хероине Спомен-збирке Павла Бељанског”, „Феминистичка авангарда” у Музеју савремене уметности Војводине, „Марама као културни означитељ” у Музеју Војводине, „Женска нит” Атељеа 61 у Креативном дистрикту, као и изложба „Из женског угла” у Сремским Карловцима.

Партнер програмског лука Хероине је Ерсте банка.

Фото: Јелена Ивановић, Otto van den Toorn, Владимир Величковић, Промо

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.