Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

02/11/2023
Нови Сад и Суба: Унеско град открива скулптуру свом Унеско уметнику
02/11/2023

ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ: Одлаже се откривање скулптуре посвећене Митру Суботићу Субу, најављено за данас, услед прогнозе неповољних и небезбедних временских услова.

Нови датум догађаја је понедељак, 6. новембар, са почетком у 11 часова, на Субином платоу на уласку у Лимански парк.  

 

Град који се од недавно нашао на престижној Унеско листи и то у категорији дигиталних и нових медија, Нови Сад, откриће савремену скулптуру посвећену једном од својих најиновативнијих уметника, Митру Суботићу Суби, такође добитнику Унеско награде.

Постављањем скулптуре сутра, 6. новембра на Субином платоу, у 11 часова, биће заокружена прича још једног легата пројекта Европске престонице културе, на самом уласку у Лимански парк, где је прошле године постављена и прва галерија на отвореном у Новом Саду, чиме је започета нова пракса излагања уметничких застава.

„Нови Сад се са четири најпрестижније европске и светске титуле у области културе сврстао у мали број европских градова са таквим постигнућем. Ипак, подизање савремене скулптуре пиониру електронске музике не само да га додатно издваја већ указује на две важне ствари. Прва, да кроз сва ова признања наш град је почео да слави до сада недовољно истакнуте великане у области културе и науке, попут Милеве Марић Ајнштајн, Милице Стојадиновић Српкиње, Милутина Миланковића и других. И друга, да српска Атина подржава и уме да вреднује и савремено стваралаштво. Испоставиће се да је Митар Суботић Суба, један од веома ретких наших добитника Унеско признања, још једном потврдио да је био визионар и претеча чак и проглашењу Новог Сада за Унеско креативни град у области нових и дигиталних медија стварајући нераскидиву везу са њим. Субин плато са галеријом јарбола и скулптуром посвећеним врсном новосадском уметнику најбољи су начин да се том чињеницом и поносимо“, изјавио је директор Фондације „Нови Сад – Европска престоница културе“, Немања Миленковић.

 

Аутор идејног решења и победник вајарско-архитектонског конкурса за израду скулптуре, Милан Кулић, својим минималистичким делом представио је енергију Субиног стваралаштва, инспирисан једноставношћу и слојевитом садржајношћу његове музике која је освојила свет. Идејно решење за скулптуру одабрано је у оквиру конкурса који је претходно расписала Фондација „Нови Сад – Европска престоница културе” у сарадњи са Фондацијом „Митар Суботић Суба”.

Фото: Владан Живојнов

Петочлану комисију за избор победничког идејног решења чинили су председница Фондације „Митар Суботић Суба”, Ружа Суботић, архитекта Душан Стевановић, историчар и директор Архива града Новог Сада, Петар Ђурђев, редовни професор на Академији уметности и председник СУЛУВ-а, Горан Деспотовски и визуелни уметник Борис Лукић.

Митар Суботић Суба био је један од највећих и најпризнатијих музичких продуцената у овом делу Европе, али и Латинској Америци. Компоновао је музику за филмове, позоришне представе, балет, телевизијске емисије, рекламе, шпице за Радио Нови Сад. Добитник је награде Унеско фонда за промоцију културе. Сарађивао је са многим значајним именима, као што су Милан Младеновић, Марина Перазић, Масимо Савић, Жоао Донато, Бебел Жилберто, групе Хаустор и Ла Страда и многи други.

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.