Претрага
Close this search box.

Objavljeno:

02/11/2023
Novi Sad i Suba: Unesco grad otkriva skulpturu svom Unesco umetniku
02/11/2023

VAŽNO OBAVEŠTENJE: Odlaže se otkrivanje skulpture posvećene Mitru Subotiću Subu, najavljeno za danas, usled prognoze nepovoljnih i nebezbednih vremenskih uslova.

Novi datum događaja je ponedeljak, 6. novembar, sa početkom u 11 časova, na Subinom platou na ulasku u Limanski park.

 

Grad koji se od nedavno našao na prestižnoj UNESCO listi i to u kategoriji digitalnih i novih medija, Novi Sad, otkriće savremenu skulpturu posvećenu jednom od svojih najinovativnijih umetnika, Mitru Subotiću Subi, takođe dobitniku UNESCO nagrade.

Postavljanjem skulpture sutra, 3. novembra na Subinom platou, u 13 časova, biće zaokružena priča još jednog legata projekta Evropske prestonice kulture, na samom ulasku u Limanski park, gde je prošle godine postavljena i prva galerija na otvorenom u Novom Sadu, čime je započeta nova praksa izlaganja umetničkih zastava.

„Novi Sad se sa četiri najprestižnije evropske i svetske titule u oblasti kulture svrstao u mali broj evropskih gradova sa takvim postignućem. Ipak, podizanje savremene skulpture pioniru elektronske muzike ne samo da ga dodatno izdvaja već ukazuje na dve važne stvari. Prva, da kroz sva ova priznanja naš grad je počeo da slavi do sada nedovoljno istaknute velikane u oblasti kulture i nauke, poput Mileve Marić Ajnštajn, Milice Stojadinović Srpkinje, Milutina Milankovića i drugih. I druga, da srpska Atina podržava i ume da vrednuje i savremeno stvaralaštvo. Ispostaviće se da je Mitar Subotić Suba, jedan od veoma retkih naših dobitnika Unesko priznanja, još jednom potvrdio da je bio vizionar i preteča čak i proglašenju Novog Sada za Unesko kreativni grad u oblasti novih i digitalnih medija stvarajući neraskidivu vezu sa njim. Subin plato sa galerijom jarbola i skulpturom posvećenim vrsnom novosadskom umetniku najbolji su način da se tom činjenicom i ponosimo“, izjavio je direktor Fondacije „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“, Nemanja Milenković.

Autor idejnog rešenja i pobednik vajarsko-arhitektonskog konkursa za izradu skulpture, Milan Kulić, svojim minimalističkim delom predstavio je energiju Subinog stvaralaštva, inspirisan jednostavnošću i slojevitom sadržajnošću njegove muzike koja je osvojila svet. Idejno rešenje za skulpturu odabrano je u okviru konkursa koji je prethodno raspisala Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture” u saradnji sa Fondacijom „Mitar Subotić Suba”.

Petočlanu komisiju za izbor pobedničkog idejnog rešenja činili su predsednica Fondacije „Mitar Subotić Suba”, Ruža Subotić, arhitekta Dušan Stevanović, istoričar i direktor Arhiva grada Novog Sada, Petar Đurđev, redovni profesor na Akademiji umetnosti i predsednik SULUV-a, Goran Despotovski i vizuelni umetnik Boris Lukić.

Mitar Subotić Suba bio je jedan od najvećih i najpriznatijih muzičkih producenata u ovom delu Evrope, ali i Latinskoj Americi. Komponovao je muziku za filmove, pozorišne predstave, balet, televizijske emisije, reklame, špice za Radio Novi Sad. Dobitnik je nagrade UNESCO fonda za promociju kulture. Sarađivao je sa mnogim značajnim imenima, kao što su Milan Mladenović, Marina Perazić, Masimo Savić, Žoao Donato, Bebel Žilberto, grupe Haustor i La Strada i mnogi drugi.

Tagovi:

Povezane vesti >

Povezane vesti >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.