Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

21/10/2016
Нови Сад и Темишвар – Европски културни регион 2021. године
21/10/2016

Први кораци у сарадњи Новог Сада и Темишвара, након проглашања за Европске престонице културе 2021. године, остварени су данас у Новом Саду. Амбасадорка Румуније у Србији Њена екселенција др Оана Кристина Попа (Oana-Cristina Popa) посетила је Нови Сад и том приликом састала се са председником Организационог одбора пројекта „Нови Сад 2021“ Немањом Миленковићем.

Главна тема разговора биле су будуће заједничке активности Новог Сада и Темишвара у оквиру припрема за Европску престоницу културе 2021. године посебно кроз креирање заједничких програма и промовисање јединственог „европског културног региона“ који чине ова два града.

20161021_101954

Како је истакнуто током разговора, већ започете активности и планирани пројекти у култури покренуће привреду и туризам што ће омогућити и Новом Сади и Темишвару оснаживање креативних индустрија, нова радна места, инвестиције у културну инфраструктуру и препознатљивост не само у овом региону него и у целој Европи.

Посебан део састанка био је посвећен активностима два града кроз културно-институцијално ангажовање и повезивање са жељом за успостављање снажније сарадње новосадског и темишварског НГО сектора и незавинсе културне сцене. Један од таквих пројеката је и Револушн фестивал који се у Темишвару одржава већ две године у организацији ЕГЗИТ-а, једног од најбољих европских музичких фестивала, који је спојио два града на још један занимљив и атрактиван начин, и та сарадња ће се сигорно наставити!

Током посете Новом Саду Амбасадорка Румуније у Србији Њена екселенција др Оана Кристина Попа била је и гошћа градоначелника Новог Сада Милоша Вучевића. Амбасадорка Попа и градоначелник Вучевић разменили су честитке поводом проглашења Новог Сада и Темишвара за Европске престонице културе 2021. године. Како су након састанка истакли то је још један, нови „мост“ који спаја два побратимска града.

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.