Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

05/03/2020
Нови Сад јача књижевну сцену: Отворен нови јавни конкурс
05/03/2020

Више књижевних програма, јачање и повећање капацитета новосадске књижевне сцене, превод публикација новосадских аутора, у двојезичним и антологијским издањима циљ је јавног Конкурса из области издаваштва и преводилаштва који је од данас, 5. марта, отворен у оквиру пројекта „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“.

Предмет јавног конкурса је издавачка и преводилачка делатност, са посебним акцентом на издања – књиге, часописе и друге публикације, на територији Новог Сада и Зоне 021 (Сремски Карловци, Ириг и Беочин).

Апликанти могу конкурисати за суфинансирање:
– ауторских права за књиге и часописе
– трошкова припреме (дизајн, откуп ауторских права за илустративни материјал, трошкова оригиналних текстова, превода и слично)
– трошкова штампе (књига, часописа, буклета, пратећег и промотивног материјала)

На конкурсу могу учествовати:
– научно – образовне установе и установе културе чији је оснивач Република Србија, Аутономна покрајина Војводина или јединица локалне самоуправе, односно правна лица која обезбеђују средства за обављање послова и остваривање циљева из наведених извора
– друга правна лица регистрована за обављање делатности из области културе и издаваштва, са седиштем у Новом Саду и тзв. Зони 021

Пројекти са којима се аплицира на конкурс морају бити у складу са програмским концептом и уметничком визијом „За нове мостове“ пројекта „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе”.

Рок за подношење пријаве и пратеће документације истиче 5.4.2020. године.
Апликант може доставити највише 3 предлога пројекта.
Детаљне информације о конкурсу, начину пријављивања и формуларе за пријаву можете пронаћи овде.

Средства за реализацију овог конкурса обезбеђена су у Финансијском плану Фондације „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе” у укупном износу од 10.000.000,00 динара.

Износ појединачног гранта по апликанту износи максимално до 700.000,00 динара.

Сва додатна питања или недоумице у вези са конкурсом можете послати на мејл адресу: konkursi@ns2021.rs  

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.