Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

06/03/2017
Нови Сад као чигра – када делује да стоји, најбрже се окреће
06/03/2017

На Новосадском сајму данас су почеле сајамске приредбе посвећене књижевности, уметности и образовању – Салон књига, Међународна изложба уметности „Art expo“ и Сајам образовања „Путокази“. Првог дана одржана је и презентација два изутетно важна пројекта за Нови Сад, али и целу државу – Европска престоница културе 2021. и Омладинска престоница Европе 2019. године.

Директор Фондације „Нови Сад – Европска престоница културе 2021“ Немања Миленковић, представљајући пројекат „Нови Сад 2021“, истакао је да је након добијања две престижне титуле извршено снажно ребрендирање Новог Сада.

– Дефенитнивно да чињенице да Нови Сад носи „дупле круне“ и да ће 2020. године бити обележено 20 година EXIT-а, једног од најзначајнијих музичких фестивала у Европи и свету, доприносе томе да се пробуди жеља код било ког туристе, младог човека или инвеститора да посети Нови Сад или у њега инвестира – рекао је Миленковић.

Према његовим речима, Нови Сад би се, као и сваки други град, развијао и без добијања те две европске титуле, међутим оно што је фасцинантно и што је од огромног значаја је да се у омладину и културу сигурно не би примарно улагало. Миленковић подсећа да су то показале све године иза нас и истако значај да овим пројектима управо омладина и култура долазе у фокус.

– Драго ми је да се ове две области међусобно преплићу. Оне представљају један од четири моста програмског концепта Европске престонице културе, под називом „За нове мостове“, који се односи на младе људе и креативне индустрије као велику развојну шансу Новог Сада. То је могућност да се пројекат Омладинске престонице Европе не заврши 2019. године, већ да се заједно са пројектом Европска престоница културе настави до 2021. године, а онда можемо само да претпоставимо у ком ће се правцу даље ти пројекти развијати – казао је директор Фондације „Нови Сад – Европска престоница културе 2021“.

Како је рекао Миленковић, Нови Сад не може да се похвали грандиозним и препознатљивим архитектонским делима као други велики европски градови, али може да представља својеврсну чигру која се најбрже окреће када делује да стоји.

– Дефинитивно у овом граду, од његовог настанка, постоји нека енергија, фина, господска, мирна, која га ипак покреће. Кроз својеврсну идентитетску и миграциону причу, кроз толерацију и интеркултуралност, повезали смо се сви заједно и љубављу смо свој град обојили тако да култура излази из оквира дефиниција и почиње да представља начин живота. Због тога ја се радујем годинама које нам следе – рекао је Миленковић.

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.