Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

02/02/2017
Нови Сад обележио Дан града
02/02/2017

Титула Европска престоница културе 2021. године, као и Омладинска престоница Европе 2019. године, наравно уз још неколико градских манифестација и догађаја са дужом традицијом, већ су учиниле неке видљиве помаке у брендирању Новог Сада и препоручују га као интересантну дестинацију коју треба посетити. Још једна потврда изреченог је и јучерашња прослава 269. рођендана којој је присуствовао највећи број делегација градова из иностранства од када се 1. фебруар обележава као Дана града Новог Сада.

Наиме, на свечаном пријему који су градоначленик Новог Сада Милош Вучевић и председник Скупштине града Новог Сада Здравко Јелушић приредили у Градској кући присуствовали су чланови делегација из 19 градова. Гости Новог Сада били су представници пријатељских и градова-побратима од Мексика до Руске Федерације – Норича, Печуја, Толука, Темишвара, Гомеља, Будимпеште, Ријеке, Дортмунда, Будве, Линца, Беча, Нижњег Новгорода. Град Нови Сад биће богатији за још два пријатељска града, јер су потписани Споразуми о сарадњи с градовима Орелом из Русије и Улмом из Немачке, а најављени су и слични споразуми који би требало да буду потписани са градовима из Израела, Грчке и са Кипра.

Град Улм је према Новом Саду био отворен и кооперативан у претходном периоду, што је посебно исказано кроз недвосмислену подршку кандидатури Новог Сада за Европску престоницу културе. Један од договорених нових пројеката је остваривање заједничких циљева који су обухваћени Дунавском стратегијом Европске уније.

Иначе, јака веза између ова два града није само река Дунав, већ ове градове повезују и двоје људи – Милева Марић, српска научница која је део свог живота провела у Новом Саду, и Алберт Ајнштајн, један од највећих научника икада рођен у Улму. Тим поводом, градоначелници Новог Сада и Улма открили су информативну таблу на кући Милеве Марић Ајнштајн у Кисачкој улици у којој је почетком XX века живела са својим супругом Албертом. Подсећамо да ће управо у оквиру припреме Новог Сада за 2021. годину, када ће бити Европска престоница културе, бити реконструисана фасада породичне куће Милеве Марић Ајнштајн.

Gradonačelnici Novog Sada i Ulma otkrili su informativnu tablu na kući Mileve Marić Ajnštajn u Kisačkoj ulici

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.