Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.
нови сад европска престоница културе

Објављено:

05/10/2021
Нови Сад одбројава – 100 дана до титуле Европске престонице културе
05/10/2021

Још тачно 100 дана остало је до тренутка када ће Нови Сад и званично бити Европска престоница културе. Након померања са 2021. на 2022. годину, због пандемије коронавируса, као једина Европска престоница културе која је премештена за само годину дана, док су остали градови за две, Српска Атина је сада у последњој фази припрема.

У духу ишчекивања титуле која припада свим грађанима Новог Сада, у самом центру града, једном од пет културних средишта у процесу реконструкије у оквиру пројекта Европске престонице културе, програмска директорица пројекта „Нови Сад – Европска престоница културе“, Сара Вулетић заједно са тимом и сарадницима Фондације, поставили су бројач који ће свакодневно приказивати колико је остало до године у којој ће град понети једну од најпрестижнијих европских титула, а у плану је да се овоме прикључе и локални уметници, организације и институције.

Паралелно са тим, све до краја ове године широм града биће представљени догађаји планирани у оквиру осам програмских лукова, који чине програмски концепт 2022. године, вођен крилатицом „За нове мостове“.

Како је најављено крајем јуна ове године, Нови Сад ће се као Европска престонице културе 2022. године представити са више од 1500 културних догађаја и 4000 локалних, националних и интернационалних уметника у укупно осам програмских лукова. Од тога, више од 1700 европских и светских уметника из преко 45 земаља причаће причу Српске Атине кроз визуру заједничких европских вредности, али и изазова.

Свечано отварања године титуле, односно својеврсна представа која ставља акценат на спој науке и културе, осврћући се са поносом на велике српске научнике, биће одржана 13. јануара 2022, на Дочеку 7530, а завршетак године, 31. децембар, означиће затварање титуле, такође симболично заказано у оквиру Дочека 2023.

У овој последњој фази припрема, Нови Сад шаље и последњи извештај Европској комисији, претендујући да буде добитник престижне награде „Мелина Меркури“, коју Европска комисија додељује на основу успешности спровођења пројекта. Подсећамо, након претходног извештаја, који је послат 2019. године, Европска комисија оценила је Нови Сад као једну од најбољих Европских престоница културе у тој фази припрема.

Фото: Владимир Величковић

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.