Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.
епк

Објављено:

17/09/2021
Град Нови Сад званично предао пријаву Европској комисији за награду „Мелина Меркури“
17/09/2021

Град Нови Сад званично је Европској комисији послао пријаву за награду „Мелина Меркури“, која се додељује најуспешнијим Европским престоницама културе (ЕПК). После оцене из септембра 2019. године, стручног панела Европске комисије, да је Нови Сад једна од најбољих ЕПК у припремној фази, предстоји још једна, последња оцена. На основу испуњености свих критеријума, биће одлучено да ли ће Нови Сад добити престижно признање које обухвата и новчани део у износу од 1,5 милиона евра.

Поред уметничког и програмског концепта, укључивања сцене и грађана и европских тема и уметника, кључну улогу имаће транспарентно улагање у просторне и програмске капацитете током и после године титуле. И поред проблема изазваних пандемијом коронавируса, Град је заједно са Покрајином и Републиком заједничким напорима успео да обезбеди сва средства на која се Нови Сад обавезао да ће уложити уколико постане ЕПК.

Иако један од најмањих буџета ЕПК, доследним улагањем у раније обавезаних 25 милиона евра у шестогодишњи развој, реализацију и представљање програма, Српска Атина је потврдила континуитет и посвећеност пројекту и захваљујући томе, оправдано се нада награди „Мелина Меркури“.

Томе додатно доприноси, до сада, уложених више од 60 милиона за обнову, изградњу и развој простора за културу, што је једно од највећих улагања у културу у историји Новог Сада који остају као његов трајни легат и после године титуле.

У претходних пет година, у склопу припрема за годину титуле, изграђена је и опремљена Музичко-балетска школа са првом Градском концертном двораном у историји града, изграђена је инфраструктура и отпочела обнова Креативног дистрикта као легатског пројекта ЕПК, уређена су „Нова места“ – мали јавни простори у Новом Саду, одабрани на урбанистичко-архитектонским конкурсима, као и на јавним позивима за реализацију идеја грађана (кроз деловање стамбених заједница), изведени у сарадњи са стручним сарадницима – Друштвом архитеката Новог Сада.

Ревитализовано је, изграђено и покренуто укупно осам културних станица у Новом Саду и Зони 021, у циљу децентрализације културе и у том смислу број објеката, али и програма који су стигли у све делове граде је вишеструко премашен у односу на план према апликационој књизи. Опредељена су средства за обнову фасада у Подграђу Петроварадинске тврђаве, старо језгро града и обнову Позоришног трга, али и у институције и установе културе као што су Новосадско позориште, Музеј града Новог Сада, Културни центар Кисач, Градску библиотеку и друге.

Такође, у циљу поставке носеће изложбе у програмском луку „Хероинеу Музеју Града Новог Сада, у реконструкцију простора биће уложено додатних 880 хиљада евра. Први пут од изградње, сређене су фасаде Српског народног позоришта и зграде Покрајинске владе, што је од великог значаја за саму годину титуле, јер ће се испред зграде Покрајинске владе одржати свечано отварање, 13. јануара 2022 године. Тиме је Нови Сад у делу капиталних улагања премашио средства на која се обавезао апликационом књигом из 2016. године.

Коначно, позитивним оценама доприноси и петогодишњи рад Фондације „Нови Сад – Европска престоница културе“, која је из средстава ЕУ обезбедила више од пет милиона евра, док су партнери пројекта укључивањем у финансирање програма ЕПК у периоду од 2017. до 2021. уложили више од милион евра. Са наградом „Мелина Меркури“ укупна вредност средстава за пројекат из европских и приватних фондова износила би више од 7,5 милиона евра, чиме је Фондација постала јавна организација чији рад и ангажовање запослених нису обезбеђени из буџетских средстава.

Фото: Јелена Ивановић, Владимир Величковић

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.