Претрага
Close this search box.
епк

Objavljeno:

17/09/2021
Grad Novi Sad zvanično predao prijavu Evropskoj komisiji za nagradu „Melina Merkuri“
17/09/2021

Grad Novi Sad zvanično je Evropskoj komisiji poslao prijavu za nagradu „Melina Merkuri“, koja se dodeljuje najuspešnijim Evropskim prestonicama kulture (EPK). Posle ocene iz septembra 2019. godine, stručnog panela Evropske komisije, da je Novi Sad jedna od najboljih EPK u pripremnoj fazi, predstoji još jedna, poslednja ocena. Na osnovu ispunjenosti svih kriterijuma, biće odlučeno da li će Novi Sad dobiti prestižno priznanje koje obuhvata i novčani deo u iznosu od 1,5 miliona evra.

Pored umetničkog i programskog koncepta, uključivanja scene i građana i evropskih tema i umetnika, ključnu ulogu imaće transparentno ulaganje u prostorne i programske kapacitete tokom i posle godine titule. I pored problema izazvanih pandemijom koronavirusa, Grad je zajedno sa Pokrajinom i Republikom zajedničkim naporima uspeo da obezbedi sva sredstva na koja se Novi Sad obavezao da će uložiti ukoliko postane EPK.

Iako jedan od najmanjih budžeta EPK, doslednim ulaganjem u ranije obavezanih 25 miliona evra u šestogodišnji razvoj, realizaciju i predstavljanje programa, Srpska Atina je potvrdila kontinuitet i posvećenost projektu i zahvaljujući tome, opravdano se nada nagradi „Melina Merkuri“.

Tome dodatno doprinosi, do sada, uloženih više od 60 miliona za obnovu, izgradnju i razvoj prostora za kulturu, što je jedno od najvećih ulaganja u kulturu u istoriji Novog Sada koji ostaju kao njegov trajni legat i posle godine titule.

U prethodnih pet godina, u sklopu priprema za godinu titule, izgrađena je i opremljena Muzičko-baletska škola sa prvom Gradskom koncertnom dvoranom u istoriji grada, izgrađena je infrastruktura i otpočela obnova Kreativnog distrikta kao legatskog projekta EPK, uređena su „Nova mesta“ – mali javni prostori u Novom Sadu, odabrani na urbanističko-arhitektonskim konkursima, kao i na javnim pozivima za realizaciju ideja građana (kroz delovanje stambenih zajednica), izvedeni u saradnji sa stručnim saradnicima – Društvom arhitekata Novog Sada.

Revitalizovano je, izgrađeno i pokrenuto ukupno osam kulturnih stanica u Novom Sadu i Zoni 021, u cilju decentralizacije kulture i u tom smislu broj objekata, ali i programa koji su stigli u sve delove grade je višestruko premašen u odnosu na plan prema aplikacionoj knjizi. Opredeljena su sredstva za obnovu fasada u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave, staro jezgro grada i obnovu Pozorišnog trga, ali i u institucije i ustanove kulture kao što su Novosadsko pozorište, Muzej grada Novog Sada, Kulturni centar Kisač, Gradsku biblioteku i druge. Takođe, u cilju postavke noseće izložbe u programskom luku „Heroineu Muzeju Grada Novog Sada, u rekonstrukciju prostora biće uloženo dodatnih 880 hiljada evra. Prvi put od izgradnje, sređene su fasade Srpskog narodnog pozorišta i zgrade Pokrajinske vlade, što je od velikog značaja za samu godinu titule, jer će se ispred zgrade Pokrajinske vlade održati svečano otvaranje, 13. januara 2022 godine. Time je Novi Sad u delu kapitalnih ulaganja premašio sredstva na koja se obavezao aplikacionom knjigom iz 2016. godine.

Konačno, pozitivnim ocenama doprinosi i petogodišnji rad Fondacije „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“, koja je iz sredstava EU obezbedila više od pet miliona evra, dok su partneri projekta uključivanjem u finansiranje programa EPK u periodu od 2017. do 2021. uložili više od milion evra. Sa nagradom „Melina Merkuri“ ukupna vrednost sredstava za projekat iz evropskih i privatnih fondova iznosila bi više od 7,5 miliona evra, čime je Fondacija postala javna organizacija čiji rad i angažovanje zaposlenih nisu obezbeđeni iz budžetskih sredstava.

Foto: Jelena Ivanović, Vladimir Veličković

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.