Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

25/09/2023
Нови Сад ове недеље постаје центар визуелне уметности
25/09/2023

Највећа до сада изложба најпознатијих имена српске визуелне уметности, радови младих уметника, најбоље од светске наиве, прва изложба о индустријском наслеђу и највећа интерактивна инсталација у Србији – чак шест несвакидашњих и иновативних изложби очекује вас предстојеће недеље у Новом Саду, у оквиру актуелног шестог Калеидоскопа културе.

Три велике уметничке поставке

Сава Шумановић, Милан Коњовић, Миленко Шербан, Зора Петровић, Милена Павловић Барили, Оља Ивањицки, Мића Поповић, Владимир Величковић, Марина Абрамовић, Каталин Ладик, Раша Тодосијевић, само су неки од имена чија ће се дела наћи на изложби „На путевима српске уметности 1923 – 2023: Од Коњовића до Марине Абрамовић“, Галерије БелАрт. Према концепту аутора, ликовног критичара Саве Степанова, изложба која ће по први пут на једном простору какав је Дистрикт, обухватити толики број дела највећих српских уметника, замишљена је као преглед најзначајнијих збивања у српској модерној уметности током протеклих сто година.

Изложба ће бити отворена у суботу, 30. септембра, када ће посетиоци имати прилике да исте вечери, на истом месту, у Дистрикту, погледају још две интересантне поставке, какве у Србији још нису виђене.

У питању су прва изложба о једном индустријском наслеђу „Дух места – први век Дистрикта“ и највећа интерактивна скулптура у Србији „Срце“, које је публици требало да буду представљене прошлог викенда, али су из безбедносних разлога, због потенцијалних временских непогода, померене на следећи викенд.

Док ће „Дух места – први век Дистрикта“, мултимедијална и стална поставка подељена у шест фаза приказати турбулентну стогодишњу историју тог простора, скулптура „Срце“, ауторке др Милијане Комад, биће прва топлотна интерактивна скулптура на свету и највећа у Србији, са својих пет метара висине и три метра ширине и стога ново и јединствено уметничко искуство које активира и све посетиоце.

Ретроспектива Европске престонице културе

Већ сутра, 26. септембра, у Дистрикту ће бити отворена изложба фотографа Владимира Величковића, која ће кроз више од 300 радова представљати ретроспективу Новог Сада као носиоца титуле Европске престонице културе, од припрема до реализације пројекте, дакле у последњих шест година.

У културним станицама дела младог сликара и најбоље од српске наиве

Док ће Културна станица Свилара, у петак, 29. септембра представити изложбу српских и кинеских уметника „Најбоље од светске наиве“, Културна станица Буковац, већ сутра, 26. септембра биће место за представљање једног од најзначајнијих младих српских сликара, кроз изложбу радова Александра Бајуновића.

Изложба „Најбоље од светске наиве“ доноси радове уметника Јана Хусарика, Розалије Марков, Зузане Халупове и Мартина Јонаша уз које ће се представити и кинески уметници. Посетиоци ће током седам дана имати прилику да се сусретну са седам монументалних дела уметника Александра Бајуновића, које ће се сваког дана смењивати. На овај начин ће публика моћи да се детаљно упозна са по једним величанственим уметничким делом сваког дана, које ће пратити занимљива звучна инсталација дочаравајући атмосферу изложене слике.

Улаз на програме Калеидоскопа културе је слободан. Партнер Калеидоскопа културе је Ерсте банка.

Више информација о овогодишњем Калеидоскопу културе можете пронаћи на сајту kaleidoskopkulture.com

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.