Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.
вебинар

Објављено:

18/06/2020
Интернационална сарадња: Нови Сад се повезао и са афричким престоницама културе
18/06/2020

Нови Сад, као будућа Европска престоница културе, одавно негује прекограничну културну размену и улаже посебне напоре у развој нових културних форми сарадње са другим континентима, укључујући и Северну Америку, Азију и Африку. 

У духу тога, данас је одржан вебинар на којем је учествовало 25 представника афричких и европских престоница културе, што је отворило нову прилику за представљање афричке културе у Новом Саду.

„Пројекат „Нови Сад – Европска престоница културе“ остаје привржен интернационалној културној сарадњи и размени, за коју сматрамо да је изузетно значајна, поготово у светлу пандемијске кризе, која је умногоме утицала и рекли бисмо ограничила прекограничну културну размену. Сматрамо да је вебинар била сјајна прилика да се повежемо са градовима престоницама културе у Африци и да заједнички размотримо прилику за сарадњу, размену знања и подстицање развоја нових уметничких пројеката између професионалаца у култури у Африци и Европи“ рекао је руководилац сектора Међународне сарадње у Фондацији „Нови Сад – ЕПК“, Вук Радуловић.

Тим пројекта „Нови Сад – Европска престоница културе“ представио је на вебинару предлоге пројеката којима је циљ промоција афричке културе, савременог и традиционалног стваралаштва у Новом Саду у години титуле, када ће управо наш град бити центар европске културе и уметности.

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.