Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

22/02/2017
Нови сајт и апликација о Новом Саду
22/02/2017

Удружење Шта је новосадскије у понедељак, 20. фебруара промовисало пројекат Прича се (п)о граду Новом Саду и нови веб-сајт и мобилну апликацију који представљају својеврстан туристички водич кроз Нови Сад.

Овај алтернативни водич кроз наш град чине бројне аудио-приче локалних Новосађана о занимљивим локацијама у граду које су повазане с интерактивном мапом. На тај начин посетиоци имају прилику да осете непоновљиву аудио-туру кроз улице Новог Сада.
Подршку Удружењу Шта је новосадски за веб-сајт и мобилну апликацију дала је и Фондација Нови Сад 2021. Како је у име Фондације на промоцији истакао Лазар Јованов, овај пројекат је релевантан из више разлога, а пре свега зато што се бави актуелном политиком културе сећања и на неки начин доприноси тој реидентификацији града Новог Сада.

– Фондација Нови Сад 2021 подржава пројекте који се тичу развоја нових платформи у комуникацији са грађанством јер имају партиципативни карактер, односно подразумевају учешће грађана у креирању нових културних садржаја – рекао је Јованов и најавио да ће и у оквиру сајта Фондације Нови Сад 2021 бити формирана платформа која ће повезивате те шетње и уопште, на неки урбанији и креативнији начин, правити нову презентацију града Новог Сада.

Фондација Нови Сад 2021, како је истакао Јованов, треба да подржава овакве и сличне иницијативе које оснажују локалну заједницу и локалне организације, како би сви заједно удружили енергију и креативност и, као синергетски ефекат, спремно дочекали 2021. годину у којој ће Нови Сад с поносом носити ласкаву титулу Европска престоница културе.

Удружење Шта је новосадски има 33.000 пратилаца на Фејсбук станици који им свакодневно шаљу предлоге шта је то за њих типично новосадски. Такође, на својој Инстаграм страници кроз #novosadski свакодневно објављују и награђују одабране фотографије суграђана, а окупљена је заједница од 29.000 пратилаца. Кроз ауторски блог покушавају да дају критички осврт на одређене појаве у друштву и промовишу, по њиховим стандардима, важне новосадске идеје. Њихова акција Новосадски херој има за циљ избор локалних хероја, који својим знањем, умећем или карактером остављају позитиван утицај на локалну заједницу. Организују и годишњу хуманитарну изложбу форографија, а средства прикупљена током изложбе прослеђују у хуманитарне сврхе.

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.