Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

03/02/2017
Новинарка „Гардијана“ посетила Нови Сад
03/02/2017

Чињеница да је Нови Сад проглашен за Европску престоницу културе 2021. године, као и Омладинску престоницу Европе 2019. и даље побуђује пажњу светских медија. И након три месеца од добијања ових престижних титула, Нови Сад посећују новинари са жељом да сазању шта је то што овај град из године у годину све снажније позиционира на туристичкој, културној и фестивалској мапи Европе.

Претходних дана у Новом Саду је боравила новинарка познатог и утицајног дневног листа „Гардијан“ (енг. Guardian) Саманта Хадад из Велике Британије. Она је у пратњи туристичких водича разгледала Петроварадинску тврђаву и упознала се с историјом, занимљивостима и потенцијалима града Новог Сада.

Британска новинарка била је и гошћа Галерије Матице српске где је разговорала с управитељицом Галерије Тијаном Палковљевић Бугарски, која је и председница Управног одбора Фондације „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“. Била је то прилика да се упозна с основним каракатеристикама и плановима пројекта „Нови Сад 2021“. Том делу разговора, у Галерији Матице српске, присутвовао је и др Дарко Полић, члан Управног одбора Фондације задужен за инфраструктурне пројекте.

Новинарка „Гардијана“ Саманта Хадад била је у посети Новом Саду у оквиру активности на промоцији туристичких потенцијала Србије на британском тржишту, а њен главни водич кроз Србију био је Иван Вуковић из Туристичке организације Србије.

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.