Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

01/02/2017
Новосадски универзитет покренуо иницијативу за нови кампус
01/02/2017

Пројекат „Нови Сад 2021“ представља својеврсну платформу за развој креаитивних потенцијала Новог Сада. Програмски концепт кандидатуре Новог Сада за титулу Европска престоница културе 2021. под називом „За нове мостове“ утемељен је на четири новосадска моста где је сваки фокусиран на неке од области на којима ће се радити.

Један од четири програмска моста је мост Слобода чије су теме креативне индустрије и млади као препознатљиви ресурси града Новог Сада. Идеја је да се кроз јачање креативних индустрија и омладинског сектора Нови Сад оснажи како би пружио шансу да задржи своје креативне младе људе, али понуди могућност да буде место које ће привлачити многобројне младе креативце из региона, целе Европе и света. Један од начина за реализацију овог пројекта је већи број стартап предузећа и инкубатора у области креативних индустрија и повећање броја запослених у креативним индустријама.

Нови Сад се може похвалити чињеницом да тренутно запошљава око 3.500 младих људи у ИТ сектору и незванично је престоница ИТ сектора у Србији. Готово с великом сигурношћу се може рећи да је ИТ сектор најпродуктивнија привредна грана у Србији и због чињенице да у овом моменту посла има за скоро 10.000 хиљада ИТ стручњака и због константног раста извоза софтвера који се сада мери у стотинама милиона евра годишње.

Факултет техничких наука у Новом Саду, на којем се образују ИТ стручњаци, иако постоји огромно интересовање бруцоша и има задовољавајући и број и квалитет наставног особља, тренутно не располаже квалитетним простором у којем би могао да се школује већи број студената на овим смеровима.

Ускоро би могло да се очекује да ће овај проблем бити решен. Наиме, на последњем састанку представника Универзитета у Новом Саду, републичке, покрајинске и градске власти покренута је иницијатива за проширење капацитета Новосадског универзитета кроз изградњу друге фазе Технолошког парка и стварања новог универзитетског кампуса у касарни „Арчибалд Рајс“.

Kасарна „Арчибалд Рајс“

 

Изградња друге фазе Технолошког парка је развојна перспектива Новосадског универзитета у наредних неколико деценија, јер ће допринети развоју стартап компанија које су повезане с Универзитетом, што ће допринети и технолошком развоју самог Универзитета, али и Новог Сада и Србије.

Покренута иницијатива да Универзитет у Новом Саду преузме комплекс некадашње касарне „Арчибалд Рајс“, која би омогућила формирање новог кампуса у који би, како је најављено, били смештени Департман за ИТ сектор Факултета техничких наука, затим Центар за стратегијске и напредне студије, као и Академија уметности и део Медицинског факултета. Оно што је такође важно је да би на тај начин касарана „Арчибалд Рајс“, која дуго није у употреби, а представља репрезентативан објекат у ширем центру Новог Сада, била реконструисана и поново заблистала старим сјајем.

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.