Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

25/02/2017
„NS CULTours“ – промоција наслеђа као развој културног туризма
25/02/2017

Изложба „Наслеђе у функцији културног туризма – NS CULTours“, коју организују Универзитет у Новом Саду и Департман за архитектуру и урбанизам Факултета техничких наука, представљена је у Изложбеном павиљону Ректората Универзитета у Новом Саду.

 

Фото: www.novisad.rs

 

У оквиру предмета Градитељско наслеђе, очување и заштита 1, студенти четврте године Департмана за архитектуру и урбанизам имали су задатак да формирају културну стазу на широј територији града Новог Сада. Културне стазе дефинисали су као својеврстан скуп материјалних и нематеријалних компоненти наслеђа, на основу системског истраживања природе места и значаја наслеђа, односно конзерваторског и туристичког контекста. Примењујући различите методе истраживања, почевши од прикупљања, проучавања и систематизације грађе и литературе, преко спровођења анкета и SWOT анализа, све до обиласка локација, опсервације и израде фото-документације, студенти су одабрали различите теме према специфичностима у архитектонском, уметничком, привредном и историјском смислу.

На основу унапред постављених критеријума извршена је селекција студентских радова који су постали део програма „NS CULTours“. Селектоване културне стазе, осим што ће бити приказане у оквиру изложбе „NS CULTours“ у Изложбеном павиљону Ректората, у будућности би могле постати део званичне културне понуде града и допринети промоцији наслеђа у контексту развоја културног туризма будуће Европске престонице културе.

Обраћајући се на синоћњем свечаном отварању изложбе „Наслеђе у функцији културног туризма – NS CULTours“, управница Галерије Матице српске и председница Управног одбора Фондације „Нови Сад 2021“ Тијана Палковљевић Бугарски изјавила је да је пројекат Европска престонице културе најпрестижнији пројекат Европске уније који промовише културу, не као поље деловања установа културе и професионалаца у култури, већ као начин живота и модел како се кроз активно и партиципативно бављење свим сегментима културе и уметности може покренути економски и туристички живот једног града.

Фото: www.novisad.rs

 

– Изложба коју вечерас отварамо обрађује управо све оне елементе које смо планирали у оквиру једног од мостова – Новог моста – који је посвећен темама наслеђа и гостопримства. Проучавањем, анализом и интерпретацијом непокретне баштине – архитектонских споменика и скулптуре у јавном простору – студенти архитектуре су осмислили и формирали туристичке руте које реинтерпретирају наслеђе нашег града на двадесетак различитих тема и нуде нове моделе разумевања историје Новог Сада – нагласила је Тијана Палковљевић Бугарски и истакла да су на тај начин показали висок степен иновативности и спремност академске заједнице да се активно укључи и осмишљавање и реализацију пројеката у оквиру припрема за 2021. годину и реализацију пројекта „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“.

Она је изразила уверење да ће овај пројекат наћи своју примену у годинама које су пред нама.

– Уједно, верујем и да ћемо имати прилику да са професорима и студентима Универзитета у Новом Саду развијемо и реализујемо бројне друге програме који ће допринети да остваримо циљ свих нас, а то је да будемо што успешнија Европска престоница културе – рекла је Тијана Палковљевић Бугарски.

Фондација „Нови Сад 2021“ партнер је Универзитету у Новом Саду и Департману за архитектуру и урбанизам Факултета техничких наука у реализацији изложбе „Наслеђе у функцији културног туризма – NS CULTours“, која је отоврена до 26. фебруара, у Изложбеном павиљону Ректората Универзитета у Новом Саду.

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.