Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

08/08/2016
Обележавање 300 година битке код Петроварадина
08/08/2016

Дан када се Европа одбранила од Османлија

Поводом историјског јубилеја – 300 година од Битке код Петроварадина, чувене битке на Везирцу (1716-2016), Музеј града Новог Сада је припремио атрактивну изложбу аутора мр Синише Јокића кустоса-историчара посвећену овом изузетно значајном догађају.

Свечано отварање изложбе заказано је вечерас у 20 сати, јер је на данашњи дан 1716. године Принц Еуген Савојски са својом армијом у Рацкој вароши, некадашњем Новом Сад, свечаним благодарењем прославио велику победу над Османлијама.

Изложба едукативног карактера са оригиналним предметима из давне прошлости са сјајним реконструкцијама изгледа шатора великог везира, униформи, застава, великим колоритним репродукцијама старих планова битке, тематским текстовима и уметничким сликама на тему битке и Еугена Савојског постављена је у импозантном галеријском простору Атријума зграде Арсенала у Музеју на Петроварадинској тврђави.

На сам дан годишњице од битке, у петак 5. августа, члан Градског већа за културу Далибор Рожић и помоћник градоначелника Новог Сада Александар Петровић присуствовали су полагању венаца на споменик на брду Везирац, у присуству витезова Витешког реда ,,Светог Ђорђа“ из Аустрије. Догађају који је, уз подршку Града Новог Сада, организовала асоцијација ,,Везирац 1716“ такође су присуствовали амбасадори Мађарске, Аустрије, Турске као и представници делегације Европске Уније у Србији и Покрајинске владе.

vezirac (1)

– Петроварадинска битка је, према суду историчара, једна од највећих које су се одиграле на овом простору, и имала је огроман утицај на друштвено-политичке прилике тога времена. Уважавање историје говори о зрелости једног друштва и зато је добро да негујемо сећање на пресудне историјске догађаје који су одредили правац демографских, географских, односно цивилизацијских кретања. Међутим, ипак је у овакавим приликама најважније истаћи политику мира, толеранције и међусобног уважавања као једину исправну – истакао је члан Градског већа за културу Далибор Рожић.

– Ово је значајан догађај за Нови Сад који је у финишу кандидатуре за титулу Европске престонице културе 2021. године, а ми као асоцијација „Везирац“ тесно сарађујемо на том пројекту који је од великог значаја за наш град и поздрављамо иницијативу и одлуку и Града Новог Сада и Организационог одбора ЕПК да се у процес кандидатуре укључе и невладине организације и цивилни сектор. Не може сваки град да се похвали својом прошлошћу да се баш овде одиграла битка у којој је одбрањена Европа пре тачно три века. Била је то једна од највећих битака у историји између Отоманског царства и Аустрије, а свакако једна од најзначајнијих за каснији ток историје читаве Европе јер је том битком заустављен продор и амбиција Отоманске империје за освајањем Европе, посебно Беча, изјавио је поводом великог јубилеја Петар Мудри, председник асоцијације „Везирац“ која ове године обележава јубилеј, десет година од када организује обележавање овог значајног датума.
Поводом овог јубилеја, организатор догађаја спремио је ексклузивни поклон – 40 факсимила оригиналних докумената из Отоманског музеја у Истамбулу који се односе на период пре и после битке на Везирцу, а који се сада по први пут представљају јавности у Србији.

Иначе, Петар Мудри учествује и у пројекту ЕУ Дунавске стратегије, а недавно је учествовао на Конференцији локалних самоуправа „БАЦИД“ у Бечу где се срео са Европским комесаром за проширење Јоханесом Ханом који му је после сусрета у преписци потврдио да потпуно подржава кандидатуру Новог Сада за Европску престоницу културе 2021. године и да ће приликом наредне посете Србији поново доћи и у Нови Сад.

Johanes Han i Petar Mudri

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.