Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

25/05/2016
Одабран слоган кандидатуре Новог Сада за Европску престоницу културе!
25/05/2016

Слоган кандидатуре Новог Сада за Европску престоницу културе 2021. године је „4 new bridges“ („За нове мостове“), одлучили су чланови Уметничког савета који су на састанку дефинисали програмски и пројектни концепт кандидатуре нашег града.

После првог, конститутивног састанка који је одржан почетком овог месеца, Уметнички савет је одржао и први радни састанак на којем је, поред дефинисања слогана кампање за Европску престоницу културе, разматран и програмски концепт који чине четири моста. Мостови симболизују Нови Сад кроз читаву његову историју: мостови асоцирају на спајање људи, култура, вера, традиција који су стотинама година чинила да Нови Сад буде пример прожимања и богатства различитости сваке врсте. Мостови јесу и суштинско, идентитетско питање за сваку особу, организацију, па и сам град – нарочито град какав је Нови Сад, који је и једини град у Европи којем су у ближој историји срушени сви мостови. И они прави, али и они симболички.

Четири моста програмског концепта кандидатуре чиниће укупно осам тема којима ће се кандидатура бавити:

Мост 1 – културно наслеђе и гостопримство
Мост 2 – конфликти и миграције
Мост 3 – креативне индустрије и млади
Мост 4 – културни капацитет и јавни простори

Путем нових мостова, град Нови Сад ће представити, али и ојачати, своје капацитете и потенцијале. С друге стране, кандидатура за престижну титулу је и јединствена прилика да се наш град суочи и реши неке од важних изазова и недостатака.

На основу задатих оквира кроз програмску структуру и пројектни концепт, сутра ће бити објављен нови отворени позив за све грађане, невладине организације и институције да предложе своје пројекте. Изабрани пројекти постаће саставни део Апликације за финални процес кандидатуре.

Паралелно са тим процесом, Уметнички савет, састављен од еминентних стручњака из различитих области културног и друштвеног живота, ради и на дефинисању уметничког концепта и стратегије кандидатуре Новог Сада за Европску престоницу културе 2021. године.

Поред неоспорног личног доприноса развоју културе града Новог Сада, као и институција и организација које предстваљају, чланови су бирани и на основу њихове стручности у различитим сегментима културног живота Града. Уметнички савет чине: Рита Кинка, пијанисткиња, представница Академије уметности у Новом Саду, која је наступала у скоро свим европским земљама уз подршку фондације ,,Награда за жену Европе”; Dubravka Lazić, doktorirala na Akademiji umetnosti u Novom Sadu (2013) iz uže naučne oblasti Filmologija, a trenutno redovni profesor na Akademiji umetnosti u Novom Sadu; Тијана Палковљевић-Бугарски, управница Галерије Матице српске, ауторка докторске дисертације на тему ,,Слика културног идентитета посредством презентације уметничких дела”; Весна Каћански, уредница музичке редакције Културног центра Новог Сада и уредница и извршни продуцент Новосадског џез фестивала; Владимир Копицл, књижевни, филмски и позоришни критичар, чији радови су укључени у неколико европских и светских антологија и зборника; Валентин Венцел, глумац и директор Новосадског позоришта/Újvidéki Színház, део стручног тима који је припремао кандидатуру Егера за Европску престоницу културе; Душан Ковачевић, оснивач и директор „EXIT“ фестивала, најмлађи добитник Фебруарске награде града Новог Сада, као и Здравко Вулин, директор и главни уредник Студентског културног центра.

Нови Сад 2021 је платформа за развој креативних потенцијала Новог Сада. Овај пројекат треба пре свега да мотивише и инспирише раднике у култури, али и све грађане на преиспитивање досадашњих вредности и постављање нових циљева у правцу демократског културног развоја града. Преиспитивање савременог идентитета Новог Сада, ревитализација културног наслеђа, реконструкција старих и отварање нових простора намењених култури, развијање међународне и међусекторске сарадње, подстицање интеркултурног дијалога, децентрализација културе, развијање културне партиципације грађана, само су неки од принципа културног развоја који морају бити усвојени на путу ка освајању ове престижне титуле.

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.