Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.
Уметник у гостима

Објављено:

10/03/2020
Одабрана кандидаткиња за резиденцију у Аустрији
10/03/2020

Новосадска фотографкиња, Снежана Петковић, одабрана је да отпутује у аустријски град Грац где ће, у оквиру резиденцијалног програма „Уметник у гостима“ (Plants AiR), спровести истраживање и направити серију фотографија, на тему (е)миграција и актуелних мотива за одлазак из Србије у Аустрију.

Промоција интеркултуралног дијалога, представљање будуће перспективе и проналажење места сусрета и интеракције, поређење заједничког простора српске и аустријске културе главне су идеје конкурса.

„Оно што ме највише интригира је чињеница да, иако многи свакодневно емигрирају из Србије у Аустрију, број ствари које се илегално увезу у Србију је још већи. Ослањајући се на своја претходна истраживања, хтела бих да направим мапирање ствари које се увозе у Србију, правећи паралелу између две такве различите трансакције – људи и предмета“ тако део своје идеје о раду у оквиру резиденције представља Снежана.

Снежана је студенткиња четврте године на Одсеку за фотографију, Академије уметности у Новом Саду и већ је забележила бројне изложбе, пројекте, резиденције, па и награде. Новосадска уметница учествовала је на Светском бијеналу студентске фотографије, на првом Кинеско-српском омладинском фестивалу фотографије где је била део групне изложбе у Пекингу. Њени радови нашли су се и на изложбама у Музеју савремене уметности Војводине, Галерији Матице српске, док је самостално излагала у Галерији ЦК13 и Дому културе Студентски град.

Фотографије на којима Снежана Петковић буде радила у Грацу биће представљене на изложби.

Конкурс се реализује у сарадњи „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ и Удружења визуелних уметника Штајерске – „Berufsvereinigung Bildender KünstlerInnen Steiermark”, Грац, Аустрија (BVBK STMK), чији су представници и донели одлуку о избору кандидаткиње.

Резиденција се одвија кроз програм „Common spaces of tomorrow – Bridges from Graz to Novi Sad“.

Подсећамо да је још увек отворен позив за уметничку резиденцију у Јапану до 31. марта 2020. године.

Циљ програма „Уметник у гостима“ (Plants AiR) који се реализује у оквиру пројекта „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ јесте интернационализација локалне уметничке сцене и едукација и умрежавање локалних уметника са иностраним уметницима и организацијама. Кроз овај програм подржавају се новосадски уметници у реализацији одлазећих резиденција, али се и страним уметницима омогућава да дођу у Нови Сад и да кроз рад са локалним уметницима размене искуства и знања.

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.