Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

30/03/2022
Омладински ангажовани театар као увод у интерактивне програме за децу и младе
30/03/2022

Унапређење квалитета омладинске културе, кроз изградњу политичке свести, критичког размишљања и међународне солидарности младих, циљ је пројекта „Европска мрежа за омладински ангажман 2.0 (ЕYE.net 2.0)”, у оквиру ког ће публика, од 5. до 8. априла, кроз позоришни фестивал на неколико локација, имати прилику да погледа осам интерактивних омладинских позоришних представа, из осам земаља. Овај пројекат је увод у „Школе будућности”, програмски сегмент Европске престонице културе чији су фокус деца и млади.

Током априла, „Школе будућности” преиспитају колико су култура и уметност важни у едукацији деце. Претварајући школе у уметничке сцене, а институције културе у центре едукације, пројекат „ЕYЕ.net” укључује омладину која ће, кроз рад са врсним уметницима као менторима, сама креирати садржај, односно позоришне представе. Њихова тематика је актуелна и пријемчива широј публици, те су неки од оквира у којима ће млади стварати и евроскептицизам, солидарност, лажне вести, екологија, антифашизам, економија и други.

Учесници из сваке земље бирали су по једну тему којом ће се бавити, па ће тако наредне недеље, од 5. до 8. априла, љубитељи ангажованог театра имати прилику да погледају чешку представу „Последња битка маршала Коњева”, француску „Застани пред рушевинама”, представу из Немачке „Зашто?”, представу групе младих који долазе из Грчке „Необележена земља”, из Италије „Да ли волите парадајз сос?”, из Литваније „Звук тишине”, Словеније „Неки то воле лажно”, као и из Србије „Аманет”. Након или током сваке од представа одржаће се и интерактивна дебата са младом публиком.

Све ове представе, биће игране на неколико локација у граду: Гимназији „Лаза Костић” и „Исидора Секулић”, у Карловачкој гимназији, Културном центру Новог Сада, Студентском културном центру Новог Сада, Позоришту младих, ШОСО „Милан Петровић”, као и у средњој школи за дизајн „Богдан Шупут”.

У оквиру пројекта, планирано је осам позоришних фестивала: у Новом Саду (Србија), Прагу (Чешка), Сансеполкру (Италија), Марибору и Птују (Словенија), Атини (Грчка), Тулузу и Клермон Ферану (Француска), Берлину (Немачка) и Каунасу (Литванија).

Овај пројекат подржан је кроз програм „Европа за грађане/ке – Мреже градова” и део је програма две Европске престонице културе – Новог Сада и Каунаса. Циљ ове омладинске мреже је да подстакне информисање младих о основним европским вредностима, као и изградња капацитета за њихово активно укључивање у кеирању и обликовању будуће слике Европе. Пројекат траје 24 месеца, од јануара 2021. године до децембра 2022. године, и укључује 16 партнерских организација из девет земаља.

Пројекат „Европска мрежа за омладински ангажман 2.0 (ЕYЕ.net 2.0)” један је од првих у оквиру програмског лука Будућност Европе, чији је циљ подстицање и укључивање деце и младих у стварање боље будућности Европе, кроз културу и уметност, који ће окупити многобројне уметнике из 30 земаља и подарити публици више од 270 културних догађаја.

Фото: Промо

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.