Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.
Mileva Marić

Објављено:

11/05/2021
Онлајн предавање: Значај и допринос велике научнице Милеве Марић Ајнштајн
11/05/2021

Онлајн предавање о великој српској научници, Милеви Марић Ајнштајн, која ће бити једна од кључних личности програма Европска престонице културе 2022. године у Новом Саду, биће организовано у петак, 14. маја у 12 часова. Предавање „Милева Ајнштајн Марић – Зрак светлости у физици XX века“ можете пратити путем Фејсбука.

милева марић

Предавање ће водити Виолета Н. Николић, др наука физичке хемије, у звању научног сарадника Института нуклеарних наука „Винча“, док ће у разговору након предавања, који модерира драмска списатељица и редитељка из Загреба Ведрана Клепица, учествовати и драмске списатељице Миња Богавац, Олга Димитријевић, Тијана Грумић и Ведрана Божиновић.

Кроз предавање „Милева Ајнштајн Марић – Зрак светлости у физици XX века“ биће представљен Милевин научни допринос, везан углавном за радове који се баве проблематиком фотоелектричног ефекта и специјалном теоријом релативности, који представља предмет бројних дискусија и дебата у данашњим научним круговима. Више аутора сматра да теорија фотоелектричног ефекта, за коју је Милевин муж, Алберт Ајнштајн, добио Нобелову награду, представља њен оригинални научни допринос.

Да би се правилно разумео случај Милеве Марић, потребно је да се узме у обзир и положај жена у науци тога доба. Са друге стране, он се не може разумети без узимања у обзир ширих социолошких аспеката западне и балканске културе тог времена. У светлу тога, биће анализирана Милевина личност, разлози због којих је доносила одређене одлуке у приватном животу и каријери, као и њен научни допринос.

Предавање „Милева Ајнштајн Марић – Зрак светлости у физици XX века“ реализује се као део припремних активности нове представе о Милеви Марић, која ће имати премијеру у мају 2022. године у оквиру програма „Нови Сад – Европска престоница културе“.

Предавање организује Стеријино позорје у сарадњи са Фондацијом „Нови Сад – Европска престоница културе“, Народним позориштем Сомбор и Институтом за нуклеарне науке „Винча“.

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.