Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

11/03/2020
Пракса за средњошколце на културним догађајима
11/03/2020

У оквиру пројекта „Нови Сад – Европска престоница културе“ остварена је сарадња са Техничком школом „Милева Марић – Ајнштајн“ у Новом Саду, у оквиру које ће ученици своју праксу моћи да реализују и на културним догађајима у оквиру припреме Новог Сада за 2021. годину.

Наиме, ученици са смера Фотографије имаће прилику да волонтерски посећују и фотографишу догађаје, чиме ће додатно развијати своје вештине, стицати искуство, знање и познанства, уз могућност да се управо њихове фотографије нађу на званичним странама пројекта „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ и у програмској књизи.

На састанку, којим је покренута ова сарадња, било је око 60 ученика Техничке школе „Милева Марић – Ајнштајн“, њихови професори, представници културних станица Еђшег и Свилара, Новосадског волонтерског сервиса и Сектора за развој програма у оквиру пројекта „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“.

Поред овог пројекта, Техничком школом „Милева Марић – Ајнштајн“ већ је учествовала и на пројекту „Укључи се, пронађи решење“, а који је реализован у сарадњи са ОПЕНС-ом.

Ученици Техничке школе „Милева Марић – Ајнштајн“ такође су имали и изложбу „Паркови као природно наслеђе“ у културној станици Еђшег, у оквиру пројекта Покрајинског секретаријата за образовање.

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.