Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

21/12/2016
Орхану Памуку уручена награда „Милован Видаковић”
21/12/2016

Након што су награду „Милован Видаковић“ коју додељује Међународни фестивал прозног стваралаштва „Просефест“ Културног центра Новог Сада добили од страних писаца Ђерђ Конрад, Клаудио Магрис, Давид Гросман, Алберто Мангел и нобеловац Марио Варгас Љоса, данас је у Новом Саду у Огранку Српске академије наука и уметности, ову награду примио и турски књижевник Орхан Памук који је 2006. године, када је овај Фестивал настао, добио Нобелову награду за књижевност.

Памук је дан пре гостовања у Новом Саду одржао предавање у Српској академији наука и уметности, где је дошао на позив „Геопоетике“, издавача његових дела у Србији. Захваљујући управо „Геопоетици“ наши читаоци су протеклих година били у прилици да читају Памукова најзначајнија дела, а роман „Чудан осећај у мени“ је објављен прошле године као први превод тог романа на било који страни језик, само неколико месеци након што је у објављен у Турској. Такође, зајваљујући „Геопоетици“, објављен је на српском језику и најновији Памуков роман „Жена црвене косе“.

-Захваљујем се Фестивалу „Просафест“ на овој награди која ми значи пуно јер су је добили и моји пријатељи: Конрад, Магрис, Мангел, Гросман и Љоса. Хвала вам што сте је дали мојим пријатељима и мени. Награде ми значе јер су ми оне оправдање да идем широм света, путујем и да упознам своје читаоце, упознам различите културе. Тако ћу данас имати прилике да упознам и вас и да шетам Новим Садом, истакао је Памук који је нагласио да и у његовој домовини има фестивала који подсећају на првог турског модерног писца, као и чињеницу да концепт Фестивала по којем млади људи читају и разговарају са писцима сматра важним јер и сам, предајући један семестар на Колумбијском универзитету зна да су млади студенти најбољи читаоци.

Награду „Милован Видаковић“ Памуку је уручио Недељко Мамула, уредник говорног програма Културног центра Новог Сада и уредник „Просефест“-а, који је званично позвао светски познатог писца да буде гост фестивала „Просефест“ 2019. године када је Нови Сад Омладинска престоница Европе, или 2021. године када је Нови Сад Европска престоница културе.
На церемонији доделе је говорио и Ненад Шапоња, председник Организационог одбора „Просефест“-а који је ове године по 10. пут одржан у Новом Саду.

У част Орхана Памука, у просторијама Огранка САНУ су приређене три изложбе књига. Културни центар Новог Сада организовао је три поставке: изложбу књига Орхана Памука на српском језику које објављује „Геопоетика”; изложбу раритетних издања првог српског писца модерне прозе Милована Видаковића чије име међународна награда носи, као и изложбу о Међународном фестивалу прозног стваралаштва „Просефест”.

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.