Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

22/05/2016
Oskar Benedikt: Tri razloga zbog kojih Novi Sad treba da ponese titulu Evropske prestonice kulture
22/05/2016

,,Postoji nekoliko važnih razloga zbog kojih Novi Sad treba da ponese titulu Evropske prestonice kulture 2021. godine”, izjavio je Oskar Benedikt, zamenik Šefa delegacije Evropske unije u Srbiji boraveći u Novom Sadu gde je u bioskopu Kulturnog centra Novog Sada otvorio drugi po redu „Euro film“, filmski festival koji je održan u devet gradova u Srbiji.

,,Prvi razlog je to što Novi Sad jeste grad kulture, a ono što je najvažnije, on je grad multikulturalnosti. U Vojvodini generalno imate 26 nacija koje žive ovde, imate šest službenih jezika i ono što je veoma važno, na Radio televiziji Vojvodine se program pravi na svim zastupljenim jezicima. Možete biti apsolutno ponosni na te činjenice.  Ali, to je samo prvi razlog. Drugi je taj što je Novi Sad, da budemo iskreni, prvi bio lociran u regiji koja je oduvek bila centar Srednje Evrope. Stotinama godina unazad Banat i Dunav su bili mesta gde su se ukrštale kulture. Mnoge kulture su prošle ovuda, mnoge su ovde i ostale. To je dobra priča za ispričati. U međuvremenu, ovaj je prostor mnogo toga preživeo, bilo je prepreka, ratova… ali, sada je zaista vreme da ga ponovo stavimo na mapu. To je ono što Novi Sad može savršeno dobro da uradi. Konačno, treći razlog je taj što je Srbija kandidat za ulazak u Evropsku uniju, a Novi Sad može pomoći i samoj Srbiji da se vrati na mapu Evrope, mapu turizma, kulture… Da budemo iskreni, ljudi malo znaju o Srbiji. Kada se spomene Srbija, mnogima je prva asocijacija rat. Titula Evropske prestonice kulture za koju Novi Sad konkuriše za 2021. godinu, dobar je signal svima da Novi Sad i Srbija jesu Evropa”, istakao je Benedikt.

 

Vuk Radulovic, Koordinator projekta i menadžer za međunarodne odnose i Oskar Benedikt, zamenik Šefa delegacije Evropske unije u Srbiji
Vuk Radulović, Koordinator projekta i menadžer za međunarodne odnose i Oskar Benedikt, zamenik Šefa delegacije Evropske unije u Srbiji

 

Ove godine, Novi Sad je izabran da se baš u njemu, od devet gradova u Srbiji, zvanično otvori festival na kojem se prikazuju najbolja filmska ostvarenja evropske kinematografije. Tokom devet dana prikazano je 18 filmova, a urednik filmskog programa Kulturnog centra Đorđe Kaćanski je izjavio da je razlog što se Novi Sad oseća “kao bastion evropske filmske kulture”, između ostalog, i taj jer bioskopska sala KCNS ima visok rejting Evropa cinemas, što znači da je zvanični član grupe najboljih evropskih sala koje neguju najbolja evropska filmska ostvarenja. ,,Taj rejting smo ostvarili višedecenijskim zalaganjem na organizovanom širenju filmske kulture, naročito u domenu evropskog filma. Iduće godine će biti 20 godina od kada smo mi u KCNS počeli s organizacijom festivala evropskog filma „Euro-in“ i samo prošle godine je na tom festivalu prikazano 311 evropskih filmova. Zašto evropski film? On neguje autorske filmove u kojima se, kao i u svim vrhunskim umetničkim delima, ne pružaju gotova rešenja, već se nama kao publici postavljaju pitanja  o kojima moramo promišljati. U tom smislu je veoma značajno što su se organizatori potrudili da obezbede filmove iz manje razvijenih evropskih kinematografija koje ne pripadaju glavnim filmskim tokovima. Upravo je  u tome velika draž ovog festivala što ne moramo da čekamo velike distributere, već zahvaljujući EU-info kutku i ambasadama, kao i kulturnim centrima evropskih zemalja u našoj zemlji, imamo priliku da ovako vrsne filmove vidimo već sada u okviru ove smotre”, rekao je Kaćanski.

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.