Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.
plants air

Објављено:

29/03/2017
Програм „Plants – Artists in Residence“
29/03/2017

Успостављање нових међународних веза, партнерстава и заједничких пројеката, као и могућност да наши уметници бораве у другим градовима, али да буду домаћини уметницима из целе Европе основ су програма Plants – Artists in Residence.

Пројекат „Нови Сад 2021“ жели да мотивише уметнике из Новог Сада да успоставе везе с уметницима из Европе и упознају се са савременим тенденцијама у уметности. Програм Plants – Artists in Residence ће се континуирано реализовати у периоду од 2017. до 2022. године у сарадњи с бројним организацијама из читавог Дунавског региона и Европе и представљаће средство за јачање међународне културне сарадње суштински важно како за стицање искуства, тако и за јачање капацитета локалне уметничке сцене. Током 2017. и 2018. године тежиште ће бити на томе да локалне уметнике пошаљемо у иностранство како бисмо им пружили прилику да се упознају и укључе у савремену међународну уметничку сцену и развију вештине неопходне за реализацију пројекта Нови Сад 2021. Стога ћемо посебну пажњу посветити сарадњи с организацијама културе из бивших, садашњих и будућих Европских престоница културе. Верујемо да ће од 2019. године Нови Сад бити спреман да буде домаћин страним уметницима из партнерских организација и онима који ће одговорити на позиве за програм гостујућих уметника.

Како би идеју Plants – Artists in Residence што више приближили нашим уметницима у понедељак, 3. априла, од 16.00 часова на Петроварадинској тврђави у Свечаним салонима, програме Artists in Residence представиће Петр Шимон, менаџер за интернационалне пројекте за Плзењ 2015 – Европска престоница културе, као и координатор за реализацију пројекта Artists in Residence у оквиру пројекта Нови Сад 2021. Своје искуство у вези са овим програмом представиће и Береника Никодемска, координатор програма Artists in Residence на пројекту Вроцлав 2016 – Европска престоница културе.

Програмом Plants – Artists in Residence руководиће се у сарадњи с независном организацијом која ће омогућити да програм културне размене с Европом, с посебним тежиштем и сарадњи са Дунавским регионом, опстане и након кандидатуре.
Подсећамо и да је пројекат Европска престоница културе установљен како би се нагласило богатство и различитост европских култура, ојачале културне везе међу Европљанима, спојили људи из различитих европских земаља, упознале друге културе, промовисало узајамно разумевање… што је свакако и основна идеја пројекта Plants – Artists in Residence.

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.