Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

22/01/2017
Почели договори за реализацију пројекта „Зона 021“
22/01/2017

Припремајући се темељно током кандидатуре за Европску престоницу културе и израду апликационе књиге, тзв. bid book-а, тим „Нови Сад 2021“ сачинио је оригиналан и креативан програм под називом „За нове мостове“. Део апликације чини и сегмент „Зона 021“, а основна идеја је да у припреми пројеката, који ће бити реализовани у оквиру пројекта Нови Сад Европска престонице културе 2021. године, укључи и суседне партнерске општине Сремске Карловце, Ириг и Беочин које се налазе на левој обали Дунава и повезују урбано језгро Новог Сада и планину Фрушку Гору у јединствену географску, историјску и духовну целину.

Oпштинa Сремски Карловци

 

Како је наведено у bid book-у, идеја је оживљавање европског грађанског наслеђа XVIII и XIX века у Србији кроз пројекат „Градска позорница“ који би у Сремским Карловцима требало да оживи дух тог доба. Намера је да се кроз драмске, музичке и литерарне догађаје, оживљавање старих заната, едукативне, еколошке и друге садржаје покрену велики потенцијали Сремских Карловаца за развој културног туризма. Једна од главних планираних активности је регенерисање јавних простора, а у Сремским Карловцима план је да се уз помоћ стручњака обнови културна станица у старом градском биоскопу, која би требало да постане центар културе и то не само у тој варошици. Такође, и један од главних пројеката Капела мира одржаће се у Сремским Карловцима, доводећи европску културну елиту у варошицу од свега 9.000 становника. 

Oпштинa Ириг

 

Ириг је као средиште винске регије одувек привлачио пажњу трговаца, али је био и стециште песника и књижевника. Између осталог, планирано је покретање пројекта Отворено позориште који предвиђа стварање позоришне сцене са представама за децу на отвореном. Поред тога, занимљива је и идеја да се реализују програми под називом „Ко вас шиша“ који описује живот сер Џона Смита проналазача машинице за шишање пореклом из Ирига, затим „Винске приче“ о вину по коме је ова варошица позната и ван граница наше земље, као и „Кошаркашке приче“ посвећене Небојши Поповићу, мештанину Ирига који је постигао први кош у историји светских првенстава.

Oпштинa Беочин

 

Реализација четворогодишњег пројекта Култура у служби развоја интеркултуралности и економског оснаживања локалне заједнице, који би требало да се реализује у Беочину, уколико се обезбеде услови, обухватио би ликовне колоније и креативни приступ у мењању екстеријера овог сивог индустријског градића, са жељом да се изгради нови имиџ варошице као туристичког и културног центра у оквиру Фрушкогорске руте. Посебан програм требало би да буде посвећен малом селу у овој општини – Баноштору.
Зато су и међу првим састанцима, након формирања фондације „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“, представници Фондације – директор Немања Миленковић и члана УО Фондације др Дарко Полић – имали управо са председницима општина и њиховим сарадницима у Сремским Карловцима, Иригу и Беочину. Током тих сусрета још једном је представљен концепт пројекта и разговарано о моделима сарадње како би што спремније дочекали 2021. годину у којој ће Нови Сад бити Европска престоница културе.

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.